Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Miercuri, 10 septembrie 2014

Uniunea Europeană a anunțat un nou pachet de sancțiuni la adresa Moscovei. Înainte de a aplica aceste măsuri punitive, Bruxelles-ul acordă Rusiei un răgaz de câteva zile pentru a-și revizui atitudinea față de criza ucraineană. Potrivit Interfax, "amânarea oferă timp pentru evaluarea modului în care sunt respectate înțelegerile privind încetarea focului și armistițiul. În funcție de situația în Ucraina, UE poate schimba decizia de aplicare a unora dintre sancțiuni sau a întregului pachet de măsuri".

Presa din Polonia scrie însă că sancțiunile și măsurile anunțate de vestici sunt insuficiente. Sub titlul "Este timpul ca Europa să fie respectată de Putin", Gazeta Wyborcza scrie - citându-l pe ministrul polonez de Externe, că "Occidentul nu ține pasul cu timpul, fiind întotdeauna cu câteva luni în urma evenimentelor". Sancțiunile economice impuse unor firme rusești sunt insuficiente, mai scrie cotidianul polonez, care arată că "Gazprom, considerat instrumentul politicii externe a Kremlinului, poate emite euro-obligațiuni, pentru că nu este afectat de sancțiunile financiare impuse de Uniunea Europeană".

În replică la sancțiunile anunțate, premierul rus Dmitri Medvedev a declarat că Rusia ar putea să își închidă spațiul aerian zborurilor companiilor aviatice din țările care se alătură sancțiunilor. Pe portalul de știri Russia Today găsim declarația lui Medvedev, potrivit căruia "Noi considerăm că avem relații prietenești cu partenerii noștri iar companiile aeriene din țările prietene au voie să zboare peste Rusia. Însă va trebui să răspundem tuturor sancțiunilor care ne sunt impuse". Totodată, Rusia a avertizat Uniunea Europeană că va reduce exportul de gaze naturale, pentru a se preveni livrările în regim reversibil în Ucraina - scrie Financial Times. "Scopul imediat al Kremlinului este Kievul, însă în cazul unei reduceri pot avea de suferit și consumatori europeni", mai notează Financial Times, citând un înalt responsabil european.

Pe teren, tensiunile persistă în pofida acordului de încetare a focului. Din Unian aflăm că s-au interzis intrările și ieșirile din Mariupoli pe timp de noapte. "Intrarea în oraș din toate direcțiile între orele 20.00 și 6.00 va fi permisă numai pentru persoanele cu reședința în Mariupoli. Ieșirea din oraș în acest interval va fi interzisă total", se arată într-un comunicat preluat de Unian. Iar Podrobnosti scrie că "În Ucraina, Consiliul Național al Audio-Vizualului a interzis retransmiterea a 15 canale TV din Rusia prin satelit și prin rețelele de cablu". Din Korrespondent aflăm că în timpul armistițiului, separatiștii au eliberat deja 648 de ostatici și se duc tratative pentru a elibera alți 500 de militari.

Tragedia cursei MH17 aparținând companiei Malaesian Airlines, doborâtă în Ucraina, revine în actualitate. Potrivit Wall Street Journal, "investigatorii olandezi au declarat că mai multe obiecte cu energie ridicată au penetrat avionul Boeing 777 și au cauzat ruperea acestuia în aer, în acord cu supoziția tot mai des vehiculată că avionul a fost doborât de o armă antiaeriană sofisticată".

Orientul Mijlociu este un alt punct fierbinte pe harta conflictelor mondiale iar presa internațională scrie pe larg despre coaliția împotriva organizației jihadiste radicale ISIS. Spaniolii de la El Mundo scriu că Arabia Saudită va găzdui summitul SUA-țările arabe pentru lupta împotriva jihadiștilor din Statul Islamic. "Turcia și mai multe state arabe se vor reuni joia aceasta în Arabia Saudită pentru a analiza situația terorismului din regiune și modul în care poate fi combătută avansarea grupurilor extremiste precum Statul Islamic", scrie El Mundo. Iar din Turcia, din ziarul Zaman, aflăm că "Secretarul american al apărării a luat pulsul Ankarei în privința luptei împotriva ISIS". Chuck Hagel a cerut la Ankara să fie împiedicat tranzitul militanților străini din Turcia în Siria. Însă Ankara a fost reținută din cauza celor 46 de ostatici turci care se află în mâinile grupării ISIS, scrie Zaman.

(Florin Matei)



Agenția RADOR - 10.09.2014 9:23