Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Marți, 9 septembrie 2014

"Războiul nu este niciodată un remediu pentru nedreptăți și neînțelegeri. Nu puține popoare din lume au nevoie să fie ajutate să găsească o cale spre pace", se arată în mesajul Papei Francisc citat de ziarul italian "La Repubblica", mesaj care a fost transmis participanților la o reuniune desfășurată de curând în Belgia, la Anvers. Din păcate însă, presa internațională ne convinge tot mai mult că, în mult regiuni de pe glob, drumul spre pace nu e încă de găsit.

În Africa, "gruparea militanților Boko Haram a preluat, luni, controlul asupra unui oraș din nord-estul Nigeriei, la două zile dupe ce cucerise orașul Gulak din aceeași zonă", relatează ziarul nigerian "Daily Post", care subliniază însă că "armata nigeriană luptă împotriva militanților ca să elibereze o localitate din statul Adamawa, unde situația devine tot mai gravă". În Irak, "Statele Unite lansează noi bombardamente asupra militanților ISIS ca să apere un dig important de pe Eufrat", informează cotidianul american "The New York Times". "Criza israeliano-palestiniană se acutizează și, potrivit Autorității Palestiniene, refacerea Fâșiei Gaza va costa 7,8 miliarde dolari", scrie ziarul britanic "The Independent". Citând un oficial palestinian, același ziar subliniază că "ultimele bombardamente israeliene în Gaza au fost fără precedent și este nevoie de ajutor imediat".

În Europa, criza din Ucraina rămâne în prim-plan. Cotidianul american "The Wall Street Journal" informează că "noi sancțiuni ale UE ar urma să împiedice trei mari companii petroliere rusești să mai găsească finanțare pe piețele internaționale și ar fi vorba despre Rosneft, Transneft și Gazprom". Dar "The New York Times" consideră că sancțiunile nu au efect, subliniind că, "în pofida unor sancțiuni anterioare, banii continuă să se scurgă în buzunarele bogătașilor ruși". În publicația ucraineană "Korrespondent", președintele Ceceniei, Ramzan Kadîrov, se laudă: "Dacă eram comandantul insurgenților, invadam demult Kievul". Iar un alt ziar ucrainean, "Podrobnosti" informează că "teroriștii din Donbass și-au schimbat tactica și au mbrăcat uniforme ale armatei ucrainene".

Citat de EUObserver, președintele român Traian Băsescu se arată optimist în cazul unui atac al Rusiei asupra României, afirmând că "NATO dispune de un plan preventiv în eventualitatea unui atac, deși, în opinia sa, această eventualitate este de 0,01%". În plus, ziarul francez "Le Monde" dezvăluie că, "pentru prima dată, NATO a lansat ideea războiului cibernetic - un plan la care Alianța se gândea de ani de zile, dar care, date fiind recentele evenimente din Ucraina, a devenit o urgență". Cotidianul spaniol "El País" consideră că "fricțiunile dintre Moscova și Bruxelles au marcat acest an și vor marca și această iarnă din Europa de Est". "Cu dușmanii nu discuți, ci îi distrugi", afirmă un radical ucrainean în săptămânalul german "Der Spiegel". "O să îi dăm Rusiei un al doilea Afganistan", amenință el.

În Serbia însă, ziarul "Politika" ridică o altă problemă care ar aduce un nou pericol la orizont: "Este oare posibil un scenariu ucrainean și în Bosnia-Herțgovina?", se întreabă ziarul, care găsește și o posibilă explicație: "Pozițiile neacoperite de NATO ar putea fi ocupate de Rusia, conturul prezenței economice a Rusiei, mai ales în Serbia, Republika Srpska și Bosnia-Herțegovina este deja vizibil, iar Vladimir Putin nu ascunde că Rusia are aici mari interese".

(Alexandru Danga)



Agenția RADOR - 9.09.2014 9:22