"NATO blindează Europa de Est", rezumă și Il Giornale din Italia, cu referire la cele "cinci baze din țările baltice, Polonia și România și la forța de intervenție rapidă care va fi 'foarte reactivă'". Ziarul rus Kommersant ironizează "cele 21 de planuri pitorești ale NATO", potrivit exprimării publicației citate. Același cotidian moscovit punctează că "necesitatea unei răsturnări strategice atât de agresive este explicată de Alianța nord-atlantică prin acțiunile Rusiei în direcția Ucrainei".
Din țara care va găzdui viitorul summit NATO, Gazeta Wyborcza constată că întrunirea încheiată vineri "a confirmat că granița directă a alianței cu Rusia este singura care are uriașa șansă de a fi inviolabilă", întrucât "Occidentul pregetă să-i înarmeze pe ucraineni de teama escaladării conflictului militar în estul țării". "Este dispus să apere suveranitatea Ucrainei, Georgiei și Moldovei, dar aproape exclusiv prin presiuni economice", consideră ziarul de la Varșovia. Le Figaro publică însă lista celor cinci țări care vor furniza arme și vor consilia militar Ucraina, conform unui acord stabilit la summitul NATO, acestea fiind SUA, Franța, Italia, Polonia și Norvegia, conform unui consilier al președintelui Poroșenko.Între timp, "noile tiruri de artilerie pun la încercare armistițiul din Ucraina", titrează Financial Times, iar Wall Street Journal confirmă că "Luptele din Ucraina amenință acordul de pace". Și cealaltă mare preocupare a summitului NATO, ofensiva militanților Statului Islamic, continuă să fie prezentă pe primele pagini ale presei internaționale. "Statele Unite extind loviturile aeriene împotriva militanților din Irak", relatează Washington Post. Gazeta Wyborcza constată că prinde tot mai mult contur "surprinzătoarea alianță a Americii cu Iranul", întrucat "pe vechii dușmani îi unește teama în fața califatului recent creat". Iar din Uniunea Europeană, "șase țări se alătură coaliției care își propune distrugerea Statului Islamic din Irak și Siria", notează EUobserver.
Gruparea "este considerată o amenințare la adresa țărilor din Uniunea Europeană, deoarece sute de musulmani europeni i s-au alăturat și s-ar putea înapoia în țările de proveniență pentru a executa atacuri teroriste", evidențiază observatorul european. Ofensivei Statului Islamic și conflictului din Ucraina li se adaugă însă noi teme de reflexie pentru marile cotidiane europene.Presa franceză este momentan preocupată de scăderea drastică a popularității președintelui Hollande: "85% din francezi se opun unei candidaturi a șefului statului pentru un nou mandat", remarcă Le Monde cu referire la un sondaj de opinie, la scurt timp după ce un alt sondaj o plasa pe Marine Le Pen în fruntea primului tur al unui viitor scrutin prezidențial. "Știrbii", expresia pe care Hollande ar folosi-o "pentru a-i desemna pe săraci, șochează lumea politică", notează Le Figaro, comentând cartea recent publicată de fosta primă doamnă a Franței, Valerie Trierweiler.
Nici dincolo de Canalul Mânecii, scena politică nu are liniște. Pentru prima dată, un sondaj "șocant" relevă că tabăra susținătorilor independenței Scoției ar putea ieși învingătoare la referendumul care va avea loc peste 10 zile, informează The Sunday Times. Iar The Guardian relatează că guvernul de la Londra s-a grăbit să ofere Scoției puteri sporite în cazul în care va rămâne în componența Regatului Unit. Să mai remarcăm că New York Times publică un articol intitulat "Puterile străine cumpără influență la marile institute de la Washington". "Think-tank-uri și organizații nonprofit cunoscute pentru imparțialitatea lor au primit milioane de dolari de la guverne străine, determinând oficialitățile americane să adopte politici care deseori reflectă prioritățile donatorilor", conchide ziarul new-yorkez pe marginea unei anchete proprii.(Adriana Buzoianu)