Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Vineri, 5 septembrie 2014

Reuniunea statelor membre NATO, din Țara Galilor, este principalul subiect al presei internaționale. Titluri precum "Reuniune crucială a NATO", "Summit istoric", "Cea mai importantă reuniune NATO de după războiul rece" apar în mai multe publicații dar și la televiziuni. Mass-media scrie că NATO trebuie să demonstreze că este o organizație capabilă să gestioneze cele două importante puncte fierbinți cu care se confruntă simultan lumea, criza din Ucraina și pericolul grupării jihadiste ISIS.

Sub titlul "Opțiunile NATO în Orientul Mijlociu și Ucraina", publicația The Guardian scrie "Fie-vă milă de sărmana NATO, confruntată cu provocări pentru care enormul aparat militar și politic construit în vremea războiului rece este acum insuficient înzestrat pentru a le face față. În Orientul Mijlociu, ridicarea unei noi mișcări jihadiste a explodat ca un uragan în fața statelor occidentale care odată aspirau să remodeleze regiunea pe principii democratice. În Ucraina, statele NATO văd un fost partener transformându-se în adversar și o țară pe care SUA și Uniunea Europeană doreau să o protejeze alunecând în derivă spre o soartă pe care nu o putem controla ori prezice pe de-a-ntregul", notează The Guardian.

Potrivit publicației canadiene The Star, secretarul general NATO s-a declarat sceptic în legătură cu planul de pace al Rusiei pentru Ucraina. "Apreciem toate eforturile pentru identificarea unei soluții pașnice pentru această criză însă ceea ce contează este ce se întâmplă în realitate pe teren. Din păcate suntem în continuare martorii implicării Rusiei în destabilizarea situației din estul Ucrainei", a afirmat Anders Fogh Rasmussen.

Iar în Stars and Stripes citim, sub titlul "Liderii NATO se întâlnesc în fața unui viitor nesigur" că "se așteaptă de la statele membre să adopte o poziție mai robustă în fața a ceea ce este văzut ca o agresiune a Rusiei" dar și să găsească o soluție pentru avansul rapid al grupării ISIS în Irak și Siria. Liderii mai multor state membre NATO anunță că vor avea discuții cu președintele Ucrainei pentru a analiza situația din teren. Potrivit ziarului The New York Times, "Barack Obama și liderii Marii Britanii, Franței, Germaniei și Italiei se vor întâlni cu președintele Poroșenko pentru a discuta criza din Ucraina". Rusia acuză însă NATO și Ucraina de încercări de a deturna procesul de pace. Ministrul rus de externe, citat de Ria Novosti, a declarat că anunțul Ucrainei că dorește să renunțe la statutul de țară neutră și să adere la NATO vine în contextul în care părțile începuseră să facă pași concreți spre o soluție de pace. Rusia continuă să susțină însă o astfel de soluție și va face tot ce poate pentru materializarea unui acord de încetare a focului, a mai spus Serghei Lavrov.

Este o soluție pe care o dorește și Ucraina, președintele Poroșenko anunțând în culisele reuniunii NATO că va ordona o încetare a focului de astăzi de la ora locală 14.00, după cum mai notează Ria Novosti. A doua mare provocare la adresa NATO este pericolul reprezentat de gruparea jihadistă ISIS, care contribuie la amplificarea crizei din Orientul Mijlociu. La Newport, președintele SUA și premierul britanic "au cerut statelor NATO să respingă impulsurile izolaționiste și să lupte împotriva amenințării teroriste crescânde a militanților sunniți din Orientul Mijlociu", notează The New York Times. Pe teren, mai mulți militari și voluntari kurzi și-au pierdut viața în Irak în ciocnirile cu militanții grupării ISIS. Al Jazeera scrie că forțele guvernamentale "au deschis mai multe fronturi împotriva ISIS, avansând spre orașe strategice, inclusiv Tikrit și Mosul".

(Florin Matei)



Agenția RADOR - 5.09.2014 13:45