Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Joi, 4 septembrie 2014

Așa cum ne-a obișnuit în ultima perioadă, presa internaținală își concentrează atenția în special asupra zonelor de conflict. Dar, dacă Orientul Mijlociu este de multă vreme teatrul unor conflicte și incidente sângeroase, din păcate, acum și Europa este supusă unor mari tensiuni.

"În această săptămână, președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas va cere Israelului să stabilească o dată în vederea proclamării unui stat palestinian în Cisiordania și Fâșia Gaza", anunță cotidianul israelian "Ha'aretz". Același ziar mai adaugă că, "în caz contrar, Abbas va cere Tribunalului Penal Internațional să primească Palestina ca membru, ceea ce ar permite judecarea Israelului pentru crime de război". Din Egipt, două știri ne atrag atenția în cotidianul egiptean "Al-Ahram": "Oameni înarmați au împușcat mortal un polițist dintr-un oraș de frontieră din Sinai" și, "tot în Sinai, forțele de securitate au omorât șapte "jihadiști" și au arestat alte câteva persoane într-un oraș unde, marți, fuseseră uciși 11 membri ai forțelor de securitate egiptene".

Dar informații tragice și totodată senzaționale găsim în ziarul britanic "The Independent". Pe de o parte, ziarul relatează că, "potrivit unor informații transmise de organizația Human Rights Watch, în orașul irakian Tikrit, militanții temutelor gherile ISIS au executat aproximativ 770 de bărbați", dar tot "The Independent" adaugă că "un soldat irakian a reușit să suraviețuiască trântindu-se la pământ și prefăcându-se mort printre oamenii executați".

În Europa, Rusia pare să fi devenit principalul pericol, iar Uniunea Europeană și NATO amenință să adopte măsuri și mai dure. Ziarul american "The New York Times" afirmă că "mai mult decât oricine altcineva, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost cel care a stabilit agenda celui de-al 65-lea summit al NATO, deschis astăzi (joi) în Țara Galilor". "NATO se dovedește cel mai puternic atunci când membrii săi se arată uniți în atingerea unui obiectiv comun", susține ziarul, iar "europenii trebuie să facă mai mult". Și ce fac europenii? Potrivit ziarului francez "Le Figaro", "la despărțire, președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, de obicei mai placid, a afirmat că "relația cu Moscova 'își schimbă brusc natura".

"Cu Rusia, parteneratul nostru strategic pare în mod clar să aparțină trecutului", afirmă și noua șefă a diplomației UE, Federica Mogherini, citată de același ziar. Dar ziarul italian "La Repubblica" pomenește despre "o convorbire telefonică între președinții Rusiei și Ucrainei, Vladimir Putin și Petro Poroșenko, soldată cu un acord de încetare a focului în Ucraina". Mai mult, același ziar italian afirmă că și "liderii autopraclamatei Republici Donețk ar fi anunțat că sunt pregătiți să rezolve pe cale diplomatică conflictul cu Kievul". Un articol din ziarul moscovit "Pravda" are însă un aer prea puțin pacifist.

"Rusia își numește principalii săi inamici", afirmă ziarul, care adaugă totodată că "țara își schimbă doctrina militară ca urmare a extinderii NATO și a problemelor create de situația din Ucraina". Anunțul ar fi fost făcut de Mihail Popov, secretar adjunct al Consiliului de Securitate al Federației Ruse. Și tot un oficial rus este convins că, la summitul NATO din Țara Galilor, Rusia va fi proclamată principalul inaimic al NATO". Dar cotidianul britanic "The Guardian" se arată optimist, estimând că "Putin și criza din Ucraina vor forța muribundul NATO să se reinventeze".

(Alexandru Danga)Agenția RADOR - 4.09.2014 13:00