Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Miercuri, 3 septembrie 2014

Uniunea Europeană va decide noi sancțiuni împotriva Rusiei, până vineri, anunță Le Monde. NATO și Occidentul trebuie să continue să lovească Rusia unde o doare mai tare - în economie, crede The Telegraph. Însă Slovacia și Cehia ar putea să nu participe le noile sancțiuni împotriva Rusiei, avertizează Gazeta Wyborcza. Premierul slovac Robert Fico a declarat că își rezervă dreptul de a nu fi de acord cu sancțiunile, dacă acestea vin în contradicție cu interesele țării sale. "Se pare că sancțiunile actuale nu au schimbat atitudinea Rusiei, ci dimpotrivă. Alte sancțiuni nu pot decât să înrăutățească situația în Ucraina", a constatat Fico, citat de Gazeta Wyborcza.

Ziarul polonez adaugă că premierul Slovaciei a fost sprijinit de șeful guvernului ceh. "Nu putem rezolva problemele economice și militare ale Ucrainei", a subliniat premierul Cehiei. Cel mai bun lucru la care Rusia mai poate spera în prezent este să încheie un târg sub forma unui tratat de pace, unul care să-i recunoască efectiv drepturile asupra Crimeii, crede The New York Times. În caz contrar, Crimeea va rămâne toxică pentru investitori și o destinație ocolită, făcând mai mult rău Rusiei decât Ucrainei. Cea mai bună apărare a Ucrainei este să fie solidară și să demonstreze că insistența Rusiei de a împiedica integrarea sa economică în Europa va genera disfuncționalități, scrie ziarul american. "E vina Moscovei dacă nu ne mai este partener strategic", a declarat Federica Mogherini, noul șef al diplomației europene, citată de La Repubblica.

Rusia își va adapta doctrina militară ținând cont de apariția de noi percepute amenințări, și anume întărirea prezenței NATO la granițele sale, scrie Liberation. În cazul în care negocierile ruso-ucrainene ar eșua, Moscova ar putea susține nașterea unui stat de spijin, cum a făcut deja în Georgia, cu Osetia de Sud și Abhazia, și în Moldova, cu Transnistria, pentru a pune bețe în roate integrării europene a Kievului și a aderării sale la NATO, adaugă Corriere della Sera. Președintele Barack Obama va călători în vecinătatea Rusiei, în Estonia, pentru a asigura statele îngrijorate din regiune de angajamentul pentru securitatea lor, înaintea summit-ului NATO, notează Stars and Stripes.

Obama va pleda la summit pentru creșterea cheltuielilor militare ale stetelor membre, iar Alianța urmează să aprobe planurile de întărire a prezenței sale în țările central și est-europene, adaugă Stars and Stripes. O țară-cheie în configurația geopolitică a regiunii, în afară de Turcia, este România, comentează Stratfor. Dincolo de importanța sa ca potențială bază aeriană pentru operațiuni în regiune, mai ales în Ucraina, a sprijini România în dezvoltarea unei puteri navale semnificative în Marea Neagră ar asigura o forță de apărare în fața rușilor.

Polonia asigură câmpia nord-europeană, dar acum acțiunea se desfășoară la Marea Neagră, și asta transformă România într-un partener esențial în Peninsula Europeană, care va resimți prima presiunea, dacă Rusia își recâștigă poziția în Ucraina, analizează Stratfor. Premierul Victor Ponta susține extinderea prezenței NATO și ideea amplasării unei baze militare permanente a Alianței pe teritoriul României, reține Itar-Tass. Vizita oficială a premierului român în China este consemnată de ziarele din țara gazdă.

România și China se angajează să dezvolte relații mai strânse, titrează Xinhua. Ambele țări vor promova cooperarea bilaterală în domeniul energiei, infrastructurii și agriculturii, notează People's Daily. România va continua să joace un rol activ în promovarea relațiilor UE-China, și a cooperării dintre țările Europei Centrale și de Est și China, adaugă China Daily.

În Orientul Mijlociu, președintele palestinian Mahmoud Abbas urmează să le prezinte miniștrilor arabi de Externe, la o reuniune a Ligii Arabe, la Cairo, între 7 și 9 septembrie, un plan pentru soluționarea conflictului israelo-palestinian, informează Haaretz. Palestinienii cred că Abbas va fi capabil să asigure susținerea saudiților și a egiptenilor. Totodată, negociatorul-șef palestinian, Saeb Erekat, și șeful spionajului, Majed Faraj, îi vor prezenta planul secretarului american de stat John Kerry, la Washington, amintește Jerusalem Post. Palestinienii știu că el nu va fi acceptat de Israel și au mari îndoieli că americanii îl vor accepta.

(Cristina Zaharia)



Agenția RADOR - 3.09.2014 13:07