Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Marți, 2 septembrie 2014

Cu doar câteva zile înainte de summitul din Țara Galilor, NATO se declară tot mai preocupat de situația din estul Ucrainei dar și de crizele care pot să apară în orice moment în diverse zone. Evoluția rapidă a unei crize impune un plan rapid de răspuns, afirmă secretarul general al organizației, Anders Fogh Rasmussen. În acest context, el a anunțat, în cursul unei conferințe de presă desfășurate la Bruxelles, că "În cadrul forțelor noastre de ripostă vom institui ceea ce, în opinia mea, ar fi un adevărat vârf de lance - o forță de maximă ripostă ce va putea fi mobilizată într-un timp extrem de scurt", citim în Stars and Stripes.

Afirmația vine la puțin timp după ce președintele Rusiei a vorbit despre posibilitatea creării unui stat în estul Ucrainei. Publicația franceză Le Point scrie că președintele Putin a declarat că problema unui asemenea statut pentru estul Ucrainei "trebuie să fie abordată în discuțiile pe tema conflictului din această țară. Vladimir Putin a evocat pentru prima dată un asemenea statut pentru regiunile ucrainene unde se înfruntă loialiștii cu rebelii proruși", scrie Le Point.

În lumina celor mai recente evoluții din Ucraina, noul șef al diplomației europene, Federica Mogherini, afirmă că "Rusia continuă să aibă o importanță strategică pe continent, însă, în același timp, a încetat să mai fie un partener strategic al Europei", după cum informează RIA Novosti.

La rândul său, noul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, a calificat ceea ce se petrece în Ucraina ca fiind "un război", care amenință întreaga Europă. Cotidianul italian Il Giornale scrie, citându-l pe Donald Tusk, că "În Europa există riscul izbucnirii unui război iar câmpul de luptă ar putea să nu se limiteze doar la Ucraina". Afirmația lui Donald Tusk vine să întărească avertismentul lansat de ministrul apărării de la Kiev, care a declarat, potrivit americanilor de la Global Post, că "Ucraina se află în fața unui mare război cu Rusia".

Soluții diplomatice sunt căutate la Minsk, unde, potrivit Bloomberg, "reprezentanții Ucrainei, Rusiei, ai OSCE și ai separatiștilor se reunesc pentru consultări internaționale privind restaurarea păcii. Rusia a negat în repetate rânduri că ar fi implicată în ciocniri".

Rămânând în estul Europei, citim în presa de peste Prut că la Chișinău a avut loc cea de-a IX-a Reuniune a Grupului pentru Acțiunea Europeană a Republicii Moldova, cu participarea noii șefe a diplomației UE, Federica Mogherini. Principalul subiect al discuțiilor a fost agenda europeană a Chișinăului, cu accent pe acordul de asociere și modalitățile de sprijin a agricultorilor moldoveni afectați de sancțiunile economice impuse de Rusia. "Miniștrii de Externe ai Uniunii Europene, reuniți la Chișinău pentru a consemna startul implementării Acordului de Asociere, și-au exprimat solidaritatea totală cu Republica Moldova", scrie portalul de știri Timpul, din Moldova.

Viitoarele politici europene vor fi trasate după numirea comisarilor, comentează presa internațională în legătură cu audierile demarate de noul președinte al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker. Sub titlul "Jocul Tronurilor Europene", ziarul Luxemburger Wort scrie că "viitorul regim de la Bruxelles va fi decis în următoarele săptămâni", după ce vor fi finalizate audierile comisarilor propuși de fiecare stat membru. Zi de bilanț în Orientul Mijlociu, unde ONU a anunțat că peste 1.400 de persoane au fost ucise în august în violențele din Irak, în confruntările dintre armată și islamiștii radicali. Huffington Post scrie că "nu pot fi confirmate informațiile privind numărul deceselor din zonele care se află sub controlul grupării Statul Islamic".

(Florin Matei)



Agenția RADOR - 2.09.2014 9:39