Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Luni, 1 septembrie 2014

Presa internațională se ocupă, în acest început de săptămână, de reuniuni internaționale menite să lumineze noile relații între state în aceste momente destul de tensionate.

NATO intenționează să extindă bazele sale de la granițele estice ale Europei - scrie "The Guardian". Răspunsul la criza din Ucraina și noua abordare militară a Rusiei au determinat Alianța să decidă pentru prima dată mobilizarea unor forțe suplimentare în bazele sale din estul Europei, se arată în publicația britanică. Potrivit secretarului general al NATO, citat de ziarul britanic, summitul NATO care va avea loc săptămâna aceasta în Țara Galilor "ar trebui să rezolve divergențele dintre membrii Alianței și să convină noi mobilizări de forțe la granițele NATO cu Rusia". "Această decizie" - comentează "The Guardian" - "va atrage reacții puternice din partea Moscovei". "Pentru a avea o forță de răspuns rapidă, este nevoie de stabilimente și facilități în națiunile-gazdă, care presupun sisteme de aprovizionare, echipamente, infrastructură adecvată, baze militare și centre de comandă. Concluzia este că prezența NATO va fi cu mult mai vizibilă în estul Europei decât este acum", a declarat Anders Fogh Rasmussen, citat de "The Guardian". Ziarul mai scrie că Franța, Italia și Spania se opun extinderii bazelor NATO din estul Europei, în timp ce SUA și Marea Britanie susțin această idee.

Într-un articol consacrat special acestei teme, "Frankfurter Allgemeine Sonntagzeitung" adaugă că în cele cinci noi baze militare NATO vor fi adăpostiți 4.000 de militari. Ziarul german subliniază că "în fiecare nouă bază din cele trei state baltice plus Polonia și România vor staționa de la 300 până la 600 de militari, care vor putea interveni ori de câte ori o cere situația". "În caz de urgență, ar putea fi mobilizați aproximativ 60.000 de soldați", preciează publicația "Frankfurter Allgemeine Sonntagzeitung". În acest context, summitul NATO din această săptămână este așteptat cu interes de toate părțile implicate. Rusia consideră că e prematur să se speculeze despre eventualele decizii ale membrilor Alianței, inclusiv referitor la dialogul cu Putin. În interviul acordat agenției Interfax, ambasadorul Rusiei la NATO, Alexandr Grușko, afirmă - cităm: "Toate acele declarații pe care noi le auzim din partea conducerii Alianței demonstrează că NATO intenționează să continue pregătirea operativă a forțelor sale și să-și deplaseze infrastructura militară spre frontierele Rusiei, sub pretextul apărării în fața unei amenințări imaginare din partea Estului. Aceste măsuri sunt nefondate, îndreptate împotriva Rusiei și, evident, vor complica și mai mult relațiile Rusia-NATO care, în acest moment, se află aproape de 'punctul de îngheț'. Se înțelege că noi vom lua în considerare noua configurație și activitatea forțelor NATO lângă frontierele Rusiei atunci când elaborăm planul militar și vom face tot posibilul pentru a asigura securitatea și apărarea față de orice amenințare."

Continuă eforturile de stopare a extinderii epidemiei de infecție cu virusul mortal Ebola, în timp ce mai multe organizații și instituții medicale din lume încearcă să găsească un remediu la cel mai periculos virus cunoscut de umanitate. China a produs primul medicament care tratează Ebola - anunță agenția chineză de știri ECNS. "Medicamentul special, numit "JK-05", este produs în laboratoarele Academiei de Științe Medicale Militare din China și constă într-o substanță chimică micro-moleculară care acționează ca inhibator al procesului de replicare al virusului Ebola". "Pilula miraculoasă va fi utilizată numai în cazuri de maximă urgență și este destinată numai forțelor armate chineze", precizează ediția online a ziarului chinez "People's Daily".

(Magda Baciu)



Agenția RADOR - 1.09.2014 9:04