România solicită, pe lângă noi sancțiuni, ca membrii NATO să ajute armata ucraineană, reține Stars and Stripes și amintește că Alianța a trimis avioane de monitorizare deasupra Poloniei și României și trupe americane în regiune. În pofida acuzelor dure lansate la adresa sa de la Bruxelles, Washington, Londra sau Berlin, președintele rus Vladimir Putin crede că NATO nu ar avea voința de a înfrunta acțiunile sale, însă Alianța trebuie să îi demonstreze că nu este așa, opinează Newsday. Totuși, Barack Obama a exclus posibilitatea unei acțiuni militare în Ucraina, pledând pentru mobilizarea comunității internaționale pentru a face presiuni asupra Rusiei, adaugă The Washington Post.
Ucraina și-a anunțat dorința de a adera la NATO, în urma reuniunii de urgență a ambasadorilor Alianței cu trimisul special al Kievului, informează The Washington Times. Deși este un proiect puțin probabil într-un viitor apropiat, prin acest anunț Kievul face cel mai hotărât pas în obținerea unei protecții militare occidentale, opinează ziarul american. Șeful NATO, Anders Fogh Rasmussen, a afirmat că Ucraina are dreptul să dorească aderarea la Alianță, dar va trebui să îndeplinească toate criteriile cerute, amintește USA Today. Moscova a transmis Kievului o nouă notificare privind trimiterea unui al doilea convoi umanitar la Donbas, scrie Korespondent, iar Ukrainska Pravda notează că forțele de menținere a păcii din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă pot fi folosite în misiuni și în afara țărilor membre, inclusiv în Ucraina. Rusia deține însă o poziție dominantă în cadrul OTSC, organizație înființată în 1992, subliniază publicația ucraineană.Forțele armate ruse sunt gata să înfrunte orice agresiune, a avertizat Vladimir Putin, citat de The Moscow Times. "Partenerii Rusiei ar trebui să înțeleagă că e mai bine să nu se pună cu noi", a spus Putin, amintind că Rusia este una dintre cele mai mari puteri nucleare, completează ziarul rus. Putin a invadat Ucraina pentru câteva fâșii din teritoriul ei, care vor deveni în curând poveri costisitoare pentru trezoreria rusă în declin, comentează National Review. Încercarea lui Putin de a regiza o revoltă de tip Potemkin pare acum o invazie. Decizia Moscovei de a încălca legi internaționale de bază a alarmat și îndepărtat țări anterior prietene din Europa, cum ar fi Germania. El riscă noi sancțiuni occidentale, iar Vestul va ajuta Kievul să își redreseze economia și să creeze o democrație modernă, după care Ucraina se va distanța de Rusia și poate deveni un pol de atracție pentru imediata vecinătate a Rusiei, așa cum UE a fost pentru Europa Centrală și de Est, comentează National Review.
Marea Britanie a ridicat nivelul de alertă teroristă, de la substabțial la critic, pentru prima dată din 2010, în urma recentelor evoluții din Irak și Siria, anunță The Guardian. Ministrul de Interne Theresa May a atenționat că atacurile ce ar putea fi comise ar include luptători plecați din Regatul Unit și alte țări europene, pentru a lupta în Orientul Mijlociu, precizează The Independent. Totodată, premierul David Cameron a făcut apel la combaterea "retoricii otrăvitoare a extremismului islamist".(Cristina Zaharia)