Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Miercuri, 27 august 2014

Summit-ul de la Minsk, pe marginea situației din Ucraina, reține atenția comentatorilor. "La această întâlnire, se decide soarta lumii și a Europei", a declarat președintele ucrainean Petro Poroșenko, citează presa internațională. Liderul ucrainean a dat mâna cu omologul său rus, deși s-a arătat îngrijorat de intrarea unor vehicule militare rusești în Ucraina și de planurile Rusiei de a trimite un al doilea convoi umanitar rebelilor, remarcă EUObserver.

La întâlnirea președinților ucrainean, rus, belarus și kazah au participat și Înaltul reprezentant al UE pentru Politica Externă și de Securitate, vicepreședintele pentru energie al Comisiei Europene și comisarul UE pentru comerț, reține Unian. Toți participanții și-au exprimat interesul pentru normalizarea cât mai rapidă a situației din estul Ucrainei, subliniază Itar-Tass. Însă este puțin probabilă creșterea cooperării Uniunii Vamale cu Ucraina, în condițiile asocierii acesteia cu UE, a susținut Vladimir Putin, completază Itar-Tass. Totodată președintele rus a subliniat că Acordul de Asociere dintre UE și Ucraina poate costa Rusia sume imense și o poate forța să introducă măsuri de protecție, adaugă Interfax.

Din ce în ce mai imprevizibil, președintele rus Vladimir Putin înmulțește semnalele contradictorii în privința Ucrainei, conchide Le Monde. Conform publicației Der Spiegel, Polonia și țările baltice au propus ca scutul de apărare antirachetă al NATO să fie centrat și pe descurajarea Rusiei. Germania și o majoritate a membrilor NATO au obiectat, însă, afirmând că Rusia nu trebuie provocată inutil. Propunerea polono-baltică ar submina complet poziția adoptată de multă vreme de către SUA, și anume că sistemului lor anti-rachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei. Totuși, partizanii ideei au reușit, conform articolului, să includă pe agenda de discuții a conferinței chestiunea noilor măsuri de securitate pentru Polonia și țările baltice, cum ar fi creșterea numărului de zboruri de supraveghere la granițele lor estice, scrie Der Spiegel.

Republica Mondova sărbătorește 23 de ani de independență, scrie presa de la Chișinău. Prin actul istoric de proclamare, la 27 august 1991, a independenței Republicii Moldova, poporul a făcut primul și cel mai hotărât salt din imperiul sovietic, spre un stat democratic, pornind pe drumul lung și anevoios al reformelor și europenizării, comentează Jurnal de Chișinău. Moldova își începe al treilea deceniu de existență într-un context politic care pare să-i fie favorabil, atâta timp cât vecinii săi se îndreaptă spre același scop, ajutată fiind și de parteneriatul cu România, notează ziarul de peste Prut. Premierul român, Victor Ponta, participă la celebrarea Zilei Independenței Republicii Moldova, transmite Unimedia, adăugând că va participa și la inaugurarea gazoductului Iași-Ungheni, a unei grădinițe construite cu fonduri românești și a serviciului SMURD Moldova.

SUA au decis trimiterea de avioane-spion deasupra Siriei, pentru a-i repera pe jihadiștii Statului Islamic, a căror avansare a stârnit temeri pe plan internațional. Zborurile de recunoaștere reprezintă un pas semnificativ spre o acțiune americană militară directă în Siria, care trebuie alăturată celei în curs de desfașurare din Irak, notează The New York Times. Crimele brutale ale jihadiștilor Statului Islamic fac ca această grupare să fie o amenințare pentru Islamul moderat, pentru stabilitatea Orientului Mijlociu și pentru securitatea globală, atrage atenția Toronto Star.

Este timpul să nu ne mai gândim la stabilizarea Siriei și a Irakului, ci să începem să configurăm o nouă dinamică, în afara statelor artificiale care nu mai funcționează, îndeamnă Stratfor. Pentru asta, trebuie să ne întoarcem în Liban, primul stat care s-a dezintegrat și primul loc unde clanurile au preluat controlul propriului destin, crede Stratfor.

(Cristina Zaharia)



Agenția RADOR - 27.08.2014 9:21