Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Marți, 26 august 2014

Presa internațională alocă spații importante celor mai recente evoluții din Ucraina dar nu uită de demisia premierului francez sau de criza din Orientul Mijlociu. În estul Ucrainei situația devine tot mai tensionată, autoritățile de la Kiev acuzând Rusia că a trimis un convoi de blindate, care au pătruns pe teritoriul ucrainean. În paralel, separatiștii proruși au lansat în regiunea Donețk o amplă contraofensivă împotriva armatei guvernamentale. "Subunități ale armatei Republicii Populare Donețk au pătruns în orașul Elenovka, situat la 20 de kilometri sud de Donețk", scrie ITAR-TASS. Consiliul Național de Securitate al Ucrainei a anunțat că a fost oprită o tentativă rusă de pătrundere în Mariupol, notează agenția ucraineană Unian, care precizează că "o coloană care a încercat să intre pe drumul ce duce spre Mariupol a fost oprită și atacată de grupul militar al forțelor antiteroriste".

Autoritățile de la Moscova dezmint acuzațiile că ar fi trimis blindate pe teritoriul ucrainean și anunță că iau în calcul expedierea unui nou convoi de ajutoare umanitare pentru locuitorii din sud-estul Ucrainei. Potrivit ITAR-TASS, "Moscova a trimis o notă Ministerului de Externe al Ucrainei, în care a informat partea ucraineană despre intenția sa de a pregăti un nou convoi umanitar. Ministrul rus de externe a declarat că Rusia speră ca noul convoi umanitar să fie trimis pe același traseu în cursul acestei săptămâni". În conferința de presă pe care a organizat-o, Serghei Lavrov nu a făcut referiri la o posibilă întâlnire a președinților rus și ucrainean la Minsk, cu ocazia reuniunii liderilor Uniunii Vamale Rusia-Kazahstan-Belarus, așa cum s-a speculat în presă.

Un alt subiect intens dezbătut în presa internațională este demisia guvernului Franței, condus de Manuel Valls. La originea acestei decizii se află criticile formulate de ministrul economiei la adresa politicilor guvernamentale privind combaterea șomajului și creșterea economică. Sub titlul "O linie galbenă a fost depășită" - cotidianul Le Monde reia afirmațiile premierului Manuel Valls. "Un ministru al economiei nu se poate exprima astfel, referitor la linia economică a guvernului al cărui membru este", a declarat premierul francez, citat de Le Monde. Un alt cotidian francez, Le Parisien, scrie că premierul Valls "a făcut presiuni pentru a obține capul ministrului de finanțe, într-o demonstrație a autorității sale". Presa internațională vorbește pe larg și despre eliberarea unui ziarist american ținut captiv în Siria și despre situația din Orientul Mijlociu. Eliberarea ziaristului Peter Theo Curtis a fost mediată de Qatar, scrie ziarul Zaman din Turcia, care precizează că "serviciul de informații din Qatar este în spatele eliberării ziaristului american. O sursă a cărei identitate nu a fost dezvăluită a precizat, referitor la rolul jucat de Qatar în eliberarea lui Curtis, că "a contactat persoanele potrivite din Siria și a obținut eliberarea ziaristului".

Tot din Siria aflăm că regimul de la Damasc se declară deschis să colaboreze cu comunitatea internațională pentru combaterea terorismului. Ministrul sirian de externe susține că lupta împotriva terorismului trebuie desfășurată "în cadrul prevederilor unei rezoluții recente a ONU", scrie Al Jazeera, care comentează că această rezoluție vizează gruparea Statul Islamic din Irak și Siria și Frontul Nusra, apropiat organizației Al Qaeda.

(Florin Matei, Agenția de presă RADOR)



Agenția RADOR - 26.08.2014 11:28