Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Luni, 25 august 2014

În Orientul Mijlociu, se intensifică eforturile diplomatice ale puterilor regionale pentru găsirea unor modalități de combatere a grupării jihadiste Statul Islamic. Astfel, Arabia Saudită a găzduit o reuniune la Jeddah, la care au participat reprezentanți din Qatar, Emiratele Arabe Unite, Iordania și Egipt - informează ziarul "Gulf News" din Emiratele Arabe Unite. "Prea târziu, sponsorii ideologiei islamiste au descoperit că au creat un monstru" - titrează "The Independent", care adaugă: "în loc să decidă că este nevoie de atacuri aeriene împotriva regimului președintelui sirian, Bashar al-Assad, comunitatea internațională a hotărât să încurajeze două puteri regionale, Arabia Saudită și Qatarul, să continue înarmarea rebelilor sirieni. Acum, mulțumită acestor arme, una din grupările rebele a crescut și s-a transformat într-un monstru de tip Frankenstein, autointitulat Statul Islamic, ai cărui luptători sângeroși și brutali au făcut ravagii atât în Siria, cât și în nordul Irakului", notează comentatorul ziarului britanic și conchide: "chiar dacă au realizat până la urmă erorile strategiei lor și au redus imediat finanțările și înarmările rebelilor sirieni, cele două state au acționat prea târziu. Duhul a ieșit din sticlă" și "Washingtonul a înțeles că nu mai poate fi oprit Statul Islamic decât printr-o intervenție militară". "În principiu - scrie "El Pais" -, nici un stat de drept nu poate ceda la șantajul unor organizații criminale. Dicolo de durerea pe care o provoacă individual, sechestrările nu pot servi la finanțarea altor acte criminale contra acelorași societăți care plătesc răscumpărarea" - adaugă ziarul spaniol.

Soluții se caută și în conflictul din Ucraina. "Vizita cancelarului Germaniei, Angela Merkel, la Kiev a fost o confirmare că Berlinul se pronunță într-adevăr de partea Ucrainei, dar rezolvarea încearcă să o caute la Moscova. Germania joacă de la începutul crizei în Ucraina un rol de frunte" - scrie "Gazeta Wyborcza". "Diplomația dobândește o șansă în Ucraina" - este de părere "O Globo" din Brazilia, care subliniază că "nimeni nu dorește războiul din Ucraina, în primul rând populația din estul țării".

"Cu prilejul Zilei Independenței naționale a Ucrainei, președintele Petro Poroșenko a evocat faptele de vitejie ale poporului ucrainean, a promis peste 3 miliarde de dolari pentru forțele militare ale țării și a reamintit că opțiunea Ucrainei este aplicarea unui plan de pace pentru Donbass" - scrie ziarul ruse "Kommersant".

"Gazeta Wyborcza" se întreabă "care este sensul întâlnirii de mâine de la Minsk a Uniunii Euroasiatice cu Uniunea Europeană?" "Rusia susține că asocierea UE cu Ucraina va avea o influență păguboasă asupra economiei ucrainene. Bruxelles-ul și Kievul încearcă de două luni să risipească aceste temeri.

Deocamdată fără rezultat, căci Kremlinul vrea să îngenuncheze Ucraina cu ajutorul blocadei comerciale și a distrugerii infrastructurii industriale în Donnbas. În această situație, Bruxelles-ul a propus crearea zonei de comerț liber între UE și Uniunea Euroasiatică", comentează ziarul polonez. Întrunirea de mâine de la Minsk generează speranțe în direcția unui acord care să pună capăt conflictului din estul Ucrainei - este de părere "New York Times". Ziarul subliniază că, "totuși persistă confuzia, pentru că nu se înțelege exact ce vor rebelii din estul Ucrainei: o mai mare autonomie, recunoașterea regiunilor ca state independente, sau anexarea de către Rusia".

"Estonia și Finlanda vor instala pe fundul Balticii un gazoduct, pentru a reduce dependența regiunii de Rusia" - scrie "Rzeczpospolita", care apreciază că aceasta reprezintă "o provocare pentru compania rusă Gazprom. Dacă va primi de la Comisia Europeană aprobarea de finanțare a construirii proiectului Balticconnector, gazoductul va fi instalat pe fundul Golfului Finic, va măsura 80 de km lungime și va transporta anual două miliarde de metri cubi de gaz finlandez, începând cu anul 2017", precizează publicația poloneză.

(Autor: Magda Baciu)Agenția RADOR - 25.08.2014 11:22