Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Sâmbătă, 23 august 2014

Europa de Vest și americanii au o dilemă pe care o descrie pe larg presa internațională. Între cele două rele - cum sunt considerate Rusia și gruparea radicală Statul Islamic din Irak și Siria - SUA și vesticii încearcă să o aleagă pe cea mai mică. Cotidianul polonez Dziennik se întreabă dacă "Rusia este din nou un partener important". Răspunsul pe care îl primim în articol este că "În fața amenințării islamului belicos, coaliția euroatlantică are nevoie de un aliat puternic. Și un astfel de aliat este considerată Rusia".

Vizita de astăzi a cancelarului german Angela Merkel la Kiev este comentată în aceeași notă de presa poloneză. Din Rzeczpospolita aflăm că "Merkel sprijină Kievul dar continuă să mizeze pe Putin". Ideea centrală a articolului este că "Vizita va fi o confirmare că Berlinul se pronunță într-adevăr de partea Ucrainei, dar rezolvarea încearcă să o caute la Moscova".

Între timp se acutizează schimbul de replici între Rusia și Ucraina pe tema convoiului rusesc ce transportă ajutoare umanitare pentru locuitorii din sud-estul Ucrainei. Autoritățile de la Kiev acuză Moscova de "o invazie" a teritoriului ucrainean și susțin că mai multe camioane rusești au trecut granița fără să aibă aprobare. Șeful Consiliului de Securitate al Ucrainei, citat de Interfax, afirmă că "peste 30 de camioane au trecut ilegal pe teritoriul ucrainean sub masca cinică a Crucii Roșii". În schimb, șeful serviciului de presă al Direcției Vamale din Rusia, citat de Itar-Tass, susține că "100 de camioane cu ajutoare umanitare pentru populația regiunilor din sud-estul Ucrainei au efectuat deja formalitățile vamale și au pornit spre destinație".

Nu la mare distanță, în regiunea transnistreană, vicepremierul rus Dmitri Rogozin transmite un mesaj - care s-a dorit emoțional - locuitorilor de la est de Nistru, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la operațiunea prin care fosta URSS elibera Moldova de sub ocupația nazistă. Portalul Unimedia din Republica Moldova reia mesajul lui Rogozin către transnistreni: "Niciodată să nu luați piciorul de pe pământul vostru, să nu permiteți fascismului să revină. Țineți apăsat piciorul pe el".

Rusia nu este însă singura problemă a vesticilor. Americanii consideră gruparea radicală islamică ISIS o amenințare superioară celei reprezentate de Al Qaeda, aflăm din New York Times, care scrie că "Secretarul american al apărării, Chuck Hagel, a declarat că Statul Islamic din Irak și Siria este mai mult decât o grupare teroristă". "Statele Unite urmăresc o strategie pe termen lung împotriva ISIS". Franța resimte criza din Orientul Mijlociu prin intermediul zecilor de refugiați creștini care părăsesc scena ciocnirilor de teama grupării ISIS. "Aproximativ 40 de creștini din Irak au ajuns la Paris, cu avionul care i-a adus din Erbil", scrie Le Figaro. Și adaugă că "este vorba de primii refugiați irakieni primiți în Franța de Ministerul Afacerilor Externe". Tot din zona Orientului Mijlociu aflăm că gruparea Hamas a executat 18 palestinieni bănuiți că ar fi spionat în favoarea Israelului. 11 dintre aceștia au fost împușcați la o secție de poliție din Gaza după un proces, scrie The Guardian citând responsabili ai Hamas. Publicația ridică însă semne de întrebare: "Este puțin probabil să fi fost organizat un proces corect".

"Epidemia de ebola face încă două victime în Nigeria", scrie CBCNews, care mai notează că purtătoarea de cuvânt a OMS a anunțat că este în curs de elaborare "o foaie de parcurs" privind strategia de combatere a Ebola. "Este un document operațional cum să combați Ebola. Detaliază strategia OMS și a partenerilor săi pentru următoarele 6-9 luni", a declarat Fadela Chaib, citată de CBCNews.

(Florin Matei)



Agenția RADOR - 23.08.2014 12:22