Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Joi, 21 august 2014

Ziarele străine continuă să scrie despre numeroasele crize care domină actualitatea internațională. Pentru prima dată de la îndepărtarea regimului taliban, Afganistanul a expulzat un jurnalist american de la New York Times, pentru un articol publicat în ediția de marți a cotidianului citat. "Articolul spunea că oficialități guvernamentale de rang înalt discută despre formarea unui guvern interimar, ca o posibilă soluție la actuala criză electorală de la Kabul - acțiune care ar constitui efectiv o lovitură de stat", explică publicația new-yorkeză. Mai toate marile publicații internaționale își îndreaptă însă atenția asupra execuției fotojurnalistului american James Foley de către militanții islamiști care au amenințat să ucidă încă un ziarist american.

Oficialitățile de la Casa Albă, întrunite de urgență, spun că Statele Unite nu vor pune capăt loviturilor aeriene lansate împotriva grupării din Irak, citim în Washington Post. Pe fondul indiciilor care lasă să se creadă că în execuție a fost implicat un cetățean britanic, premierul Cameron își întrerupe vacanța și revine în Downing Street, relatează The Times. În orice caz, experții citați de The Guardian "susțin că înregistrarea video a decapitării jurnalistului american a fost concepută pentru a provoca un impact maxim în Occident". Iar reacția Europei nu întârzie. Aflat în vizită la Bagdad, premierul italian evidențiază că "Europa trebuie să fie prezentă în Irak", după cum consemnează Corriere della Sera, cu mențiunea că la Roma, "ministrul de externe și cel al apărării au cerut aprobarea Parlamentului pentru a trimite arme kurzilor". Pentru prima dată, și Berlinul autorizează livrarea de arme pentru combatanții kurzi, într-o veritabilă "schimbare a doctrinei postbelice, care până acum nu permitea vânzarea armelor pentru țări aflate în război", punctează Le Figaro. Și conchide că "Germania este din ce în ce mai prezentă în diplomația internațională". Într-un interviu publicat de Le Monde, președintele Hollande vorbește despre organizarea unei conferințe internaționale privind securitatea Irakului, iar ministrul de externe francez, citat de Le Soir, "cheamă toate țările Orientului Mijlociu, inclusiv Iranul, la o acțiune comună împotriva Statului Islamic".

Parisul încearcă să-și asume un rol de mediator și în criza ucraineană, scrie ziarul moscovit Kommersant, cu precizarea că președintele Putin s-ar putea întâlni cu omologul său de la Kiev în luna septembrie, pe malul Senei. Deocamdată însă, "luptele dintre forțele guvernamentale ucrainene și separatiștii rusofoni continuă în estul Ucrainei", relatează Wall Street Journal și vorbește despre "acutizarea crizei umanitare". EUobserver face socoteala că embargoul agro-alimentar impus de Rusia ar putea costa Uniunea Europeană 6,7 miliarde de euro, potrivit previziunilor ING. "Până la sfârșitul anului, Ucraina vrea să instituie obligativitatea pregătirii militare", pe fondul "previziunilor pesimiste privind evoluția situației din țară", informează Nezavisimaia Gazeta. Iar publicația ucraineană Telegraf scrie că "din cauza propagandei antiucrainene, 14 posturi tv din Rusia nu vor mai putea fi difuzate în Ucraina", în timp ce Rusia a blocat transmisia posturilor ucrainene în Crimea, ca și pe teritoriul Federației Ruse.

(Adriana Buzoianu, RADOR)



Agenția RADOR - 21.08.2014 11:13