Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Marți, 19 august 2014

Marile cotidiane internaționale relatează că autoritățile de la Kiev au renunțat la opoziția față de livrarea ajutoarelor umanitare transportate de camioanele rusești și destinate estului Ucrainei. Sub titlul "Peripețiile convoiului de ajutoare umanitare rus", Rossiiskaia Gazeta scrie că "Ucraina a recunoscut că convoiul rusesc aflat sub egida Comitetului Internațional al Crucii Roșii transportă într-adevăr ajutoare umanitare". Același cotidian moscovit acuză însă Kievul de tergiversarea formalităților care ar permite convoiului să ajungă la destinație.

În zona de conflict, "confruntările continuă, în timp ce Kievul și separatiștii proruși se acuză reciproc de bombardarea unui convoi de refugiați care s-ar fi soldat cu zeci de morți", consemnează Le Monde. Iar The Guardian apreciază că războiul "care durează de patru luni în estul rusofon al Ucrainei a ajuns într-o etapă critică, în condițiile în care Kievul și guvernele occidentale urmăresc cu înfrigurare să vadă dacă Rusia va folosi trupele masate la frontiera sa pentru a interveni în sprijinul rebelilor proruși supuși asediului". "Trupele de la granița cu Ucraina asigură securitatea Federației Ruse", susține ministrul de externe al Rusiei, citat de publicația ucraineană Korrespondent, în timp ce ziarul german Die Welt publică punctul de vedere al secretarului general al NATO. "Țările alianței sunt pregătite pentru așa-zișii oameni verzi, adică militari înarmați care nu poartă însemne și crează instabilitate, ocupă clădiri guvernamentale, incită populația, separatiști care instruiesc și acordă consiliere militară și contribuie la destabilizarea semnificativă a unei țări...", atenționează Rasmussen citat de ziarul german. Cu concluzia că "există pericolul ca acest lucru să se petreacă din nou în alte țări est-europene". Alături de comandantul forțelor aliate din Europa, șeful NATO publică totodată un articol în Wall Street Journal, intitulat "O alianță nord-atlantică pentru o lume periculoasă". "Agresiunea rusească a arătat limpede că este nevoie de o alianță mai agilă, mai rapidă și mai flexibilă", conchid cei doi responsabili ai NATO. Un membru al NATO, Turcia, este însă o piesă de bază într-un alt scenariu, care se pregătește la Moscova, punctează ziarul Pravda. "Turcia a ales un președinte capabil să creeze axa Rusia-Turcia-Eurasia", titrează cotidianul moscovit.

Presa europeană scrie despre ajutoarele acordate de Uniunea Europeană producătorilor de legume și fructe, pentru a contracara efectul embargoului instituit de Rusia. "Bruxelles-ul deblochează 125 de milioane de euro pentru cultivatorii europeni", consemnează Le Soir și adaugă că la 5 septembrie va avea loc o reuniune a miniștrilor agriculturii pentru estimarea impactului embargoului rusesc. Nu este însă singura grijă a Bruxelles-ului. Cotidianul italian Il Giornale se plânge că în timp ce "Uniunea Europeană își păstrează faima de gazdă primitoare" pentru refugiați, "țările europene nu stau deloc pe gânduri când este vorba să-i expedieze pe imigranții clandestini în Italia". Financial Times observă că "băncile americane fac planuri care iau în calcul ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană". Iar New York Times își intitulează editorialul "Maladia recurentă a Europei", cu trimitere la recesiunea care, potrivit cotidianului american, este "rezultatul pe deplin previzibil al politicilor eronate pe care liderii europeni insistă cu încăpățânare să le aplice, în pofida dovezilor care arată că acesta este un medicament greșit".

(Adriana Buzoianu, RADOR)Agenția RADOR - 19.08.2014 8:32