Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Luni, 18 august

O realitate internațională tensionată, eforturi diplomatice încercând găsirea unor soluții - toate fac subiectul comentariilor în presa internațională.

În editorialul "Război și propagandă", "El Pais" comentează ultimele evoluții din Ucraina și este de părere că, "negocierea și diplomația par să fi sucombat în conflictul dintre Kiev și Moscova în fața celei mai crude propagande și a unui război al declarațiilor". Publicația spaniolă atrage atenția că, totuși, "sunt cât se poate de reale avertismentele date de UE Kremlinului în privința costului unei alte încălcări a suveranității Ucrainei". În acest context, "chiar dacă trupele Kremlinului nu trec frontiera, breșa dintre Rusia și Occident va fi probabil la fel de durabilă ca și preferința lui Putin pentru calea neoimperială", conchide editorialistul lui "El Pais". Demersurile diplomatice sunt la ordinea zilei. În legătură cu incidentele care predomină viața internațională - ne referim la conflictul din partea de est a Ucrainei - ministrul de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a afirmat într-un interviu acordat ziarului german "Bild" că "este în continuare posibilă găsirea unei soluții care să pună capăt violențelor și este posibilă și căutarea, pas cu pas, a drumului spre libertate". În acest context, mai scrie ziarul, ministrul a declarat că i-a invitat din nou la Berlin pe miniștrii de externe ai Rusiei, Ucrainei și Franței, pentru "a se consulta asupra căilor de ieșire din criza cu care se confruntă Ucraina". Oficialul german și-a exprimat speranța că "se va putea găsi o modalitate și pentru acordarea cât mai urgentă a ajutorului necesar populației greu afectate din estul Ucrainei", se mai arată în interviul publicat de "Bild".

În același interviu, șeful diplomației germane s-a referit și la evenimentele din Irak și mai ales la implicarea kurzilor în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic. El a declarat că "țara sa se opune organizării unui stat kurd independent în nordul Irakului. "Unitatea țării trebuie păstrată, pentru că un stat kurd independent ar putea destabiliza și mai mult situația critică din regiune, destabilizare care s-ar putea extinde și în afara Irakului", mai scrie germanul "Bild". Citându-l pe premierul britanic, David Cameron, ziarul britanic "The Independent" notează: "extremiștii grupării Statul Islamic reprezintă un pericol inclusiv pentru străzile din Marea Britanie". "Crearea unui califat extremist nu este o problemă aflată la sute de km de casa noastră, nici nu e o problemă care să fie soluționată prin război, ca acum zece ani. Este problema noastră aici și acum, pentru că dacă nu intervenim să stopăm mișcarea teroristă, aceasta va lua amploare până acolo încât să devenim noi și străzile noastre ținte ale atacurilor lor" - a declarat pentru "Sunday Telegraph" premierul Cameron. "Combinația între rivalitățile religioase și corupția endemică a distrus guvernul irakian" - relevă "New York Times", care atrage atenția că "aceasta este ultima șansă pentru Irak". "Salvarea Irakului nu depinde numai de această țară" - mai scrie "New York Times" și subliniază: "depinde de liderii politici, de partidele politice, de statele vecine și de puterile globale".

Vizita apostolică a Papei Francisc în Coreea de Sud reține atenția presei internaționale. "Prezența Papei i-a emoționat și extaziat pe catolicii din Coreea de Sud", subliniază "New York Times". Citând ziare sud-coreene, publicația americană afirmă cu o notă amară: "comentariile lui Francisc, care exprimă grija sa față de sărmani și nota critică față de lăcomia capitalistă, au făcut o delimitare foarte clară între Papă și conducerea bisericii catolice din Coreea de Sud".

(Magda Baciu)



Agenția RADOR - 18.08.2014 9:05