Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Sâmbătă, 16 august 2014

Printre articolele despre numeroasele crize din lume, între care cele din Ucraina din Irak, presa internațională publică și câteva materiale despre țara noastră.

"România a intrat în recesiune", titrează Le Figaro. "În pofida previziunilor optimiste ale guvernului de centru-stânga, România a înregistrat în al doilea trimestru al anului cea mai mare scădere a PIB din Uniunea Europeană", detaliază cotidianul francez, cu precizarea că "Aceste cifre i-au surprins pe analiști, în condițiile în care FMI conta pe o creștere de 2,8% pentru anul 2014". Le Monde își îndreaptă atenția asupra "candidatului 'german' venit din teritoriul lui Dracula" - după cum titrează ziarul francez. "Din Transilvania și-a ales opoziția de dreapta candidatul pentru alegerile prezidențiale" din toamnă, scrie mai departe Le Monde. "În vârstă de 55 de ani, dl Iohannis a devenit în România simbolul reușitei administrative", după ce "a transformat înfațișarea orașului Sibiu al cărui primar a devenit în 2000", notează ziarul parizian, cu concluzia că "la fel ca Sibiul, Transilvania a cunoscut o înflorire economică ce stârnește invidia capitalei București și care îi conferă primarului sibian imaginea unui om care poate să schimbe datele politice în România". Schimbarea - de data aceasta cea remarcată de-a lungul Dunării - face obiectul unui articol publicat de cotidianul britanic The Telegraph, care se oprește asupra atracțiilor turistice oferite de fluviu. Între acestea, "Fabuloasele chei care se întind de-a lungul Porților de Fier dintre România și Serbia, grotele unde se ascundeau cândva soldații care așteptau să ia cu asalt vasele de război otomane sau, mai târziu, să-i aresteze pe disidenții din România comunistă care încercau să traverseze înot în Iugoslavia".

Revenind în actualitate, The Guardian relatează că "Miniștrii de externe ai UE se întâlnesc pentru a discuta despre situația din Irak", pe fondul consensului care pare a se prefigura în privința înarmării kurzilor. În capitala Bagdad, premierul Maliki acceptă în sfârșit să cedeze puterea, "dând o șansă formării rapide a unui guvern de uniune, care să lupte împotriva ofensivei jihadiste ce a îngenunchiat țara și a provocat o alarmantă criză umanitară", consemnează Le Soir. Iar Der Spiegel informează că ministrul de externe german se află în Irak. Financial Times atenționează asupra convoiului cu ajutoare rusești aflat la granița cu Ucraina. "Camioanele ar putea fi o diversiune, în timp ce militarii ar putea traversa granița prin altă parte", scrie cunoscuta publicație londoneză. Și oricum, "atunci când camioanele rusești vor intra în Lugansk, forțele ucrainene nu vor putea continua operațiunile combatante din zonă cu aceeași intensitate", remarcă Washington Post, cu precizarea că "vehiculele care transportă ajutoare sunt vopsite în alb, dar au plăcuțe de înmatriculare militare rusești, iar dacă unul ar fi lovit de forțele ucrainene, ar putea urma o invazie a Rusiei". În fine, de la Moscova, Izvestia relatează că Serviciul rus de securitate, FSB, efectuează o anchetă privind susținerea acordată războiului mediatic antirusesc. "Care sunt sursele de finanțare a persoanelor apropiate liderilor opoziției, care țin să organizeze în Rusia un scenariu ucrainean? - aceasta este întrebarea la care va trebui să răspundă ancheta FSB, comandată de Consiliul antifascist din Rusia", scrie Izvestia.

(Adriana Buzoianu, RADOR)



Agenția RADOR - 16.08.2014 11:23