"Susținuți de loviturile aeriene americane, combatanții kurzi au reușit să frâneze înaintarea grupării Statul Islamic și își întăresc pozițiile în nordul Irakului" - scrie "Le Figaro" "Lucrurile merg mai bine, dar kurzii nu pot înfrunta singuri această amenințare. În plus, situația umanitară este catastrofală și departe de a fi sub control, mai ales că în Kurdistan se află 700.000 de refugiați, în afară de 220.000 de fugari sirieni prezenți dinainte aici", mai scrie "Le Figaro".
Reacții amestecate în privința ajutorului acordat kurzilor de către SUA - scrie din Arbil, capitala Kurdistanului, ziarul "Rudaw". "Ajutoarele umanitare și atacurile aeriene ale avioanelor americane generează controverse în privința noii campanii a lui Obama în Irak", subliniază publicația și consideră că "acțiunea militară americană nu reprezintă soluția". Însă, citat de "Stars and Stripes", secretarul american al apărării, Chuck Hagel, insistă că operațiunile SUA în nordul Irakului sunt necombatante și că "rolul combatant al SUA în Irak s-a încheiat demult". Statele membre ale Uniunii Europene au acceptat la unison ca Franța să îi înarmeze pe kurzii din nordul Irakului - notează "EU Observer". Ziarul european adaugă că, "în contrast cu diviziunile din interiorul UE care au marcat invazia din 2003 în Irak, acum toți membrii blocului european au salutat eforturile SUA de stopare a acțiunilor grupării ISIL". În plus, mai scrie ziarul, "Comisia Europeană a stabilit un ajutor umanitar în valoare de 5 milioane de euro destinați asistării celor aproape 200.000 de irakieni refugiați din calea violențelor. "El Pais" este de părere că Irakul este erodat de "lupta pentru putere". "În Irak se joacă o partidă decisivă, mult mai amplă decât stabilitatea regională. Ar fi un gest sinucigaș să se adauge la sfidarea califatului terorist și o criză constituțională iscată de ambițiile tribale de putere. Este nevoie acum la cârmă de o forță aglutinantă, ce pare a fi centrată pe Haider al-Abadi, care ar putea fi primul ministru al țării. Posibilitățile sale de a forma un guvern reprezentativ vor fi mai mari, dacă se menține explicit suținerea Washingtonului și neutralitatea Iranului", conchide "El Pais"."Confuzie și tensiuni, pe măsură ce convoiul umanitar plecat din Rusia se apropie de granița cu Ucraina" - scrie într-un articol "New York Times". Pe fondul aparentului blocaj spre care se îndreaptă Moscova și Kievul, miniștrii de externe ai UE au convocat o reuniune de urgență vineri, pentru a discuta despre situația creată, adaugă ziarul american.
În acest context, cancelarul german, Angela Merkel, a declarat, citată de AFP, că este gata să continue dialogul cu președintele Rusiei, Vladimir Putin e tema crizei din Ucraina, în ciuda sancțiunilor împotriva Moscovei. Doamna Merkel a mai spus că întotdeauna a pledat în favoarea unei cooperări constructive cu Moscova și este doritoare să continue în același ton și pe viitor.Amenințarea răspândirii epidemiei de infecție cu virusul mortal Ebola rămâne în atenția presei internaționale. "Chiar dacă experții asigură că riscul ca Ebola să ajungă în țările occidentale este scăzut, orice precauție este necesară" - consideră "El Pais" și subliniază că "Acum, mai mult ca niciodată, este nevoie de o strânsă cooperare internațională". "Canada a anunțat că pune la dispoziție între 800 și 1.000 de doze de vaccin experimental ZMapp, dar care s-a dovedit util în tratarea a doi medici americani contaminați cu virusul letal" - notează "The Guardian". "Deși nu a fost testat până acum pe oameni, utilizarea vaccinului ZMapp este nu numai etică, dar este și un imperativ moral" - scrie "El Pais", citând oficiali ai OMS.
(Magda Baciu)