Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Marți, 12 august 2014

Pe fondul numeroaselor crize din ultima vreme, de la Irak la Ucraina, presa internațională nu duce lipsă de subiecte.

"Președintele irakian îl numește pe politicianul șiit Haider al-Abadi în funcția de premier, îndepărtându-l pe actualul șef al guvernului după opt ani", titrează Washington Post. Decizia a dus la escaladarea tensiunilor în capitala Bagdad, scrie în continuare oficiosul american, întrucât tabăra care îl susține pe Maliki consideră că desemnarea noului premier este ilegală și o contestă în instanță. "Statele Unite vor înarma direct forțele kurde în încercarea de contracarare a ofensivei Statului Islamic", informează The Guardian, precizând că "armele vor fi furnizate milițiilor prin intermediul CIA". De altfel, tot acțiunile americane în Irak au fost cele care au determinat acensiunea "arhitectului campaniei violente de reconfigurare a hărții Orientului Mijlociu, șeful autoproclamat al Statului Islamic", conchide New York Times, cu mențiunea că Bagdadi "promite că ISIS se va afla în curând în 'confruntare directă' cu Statele Unite". Gruparea jihadistă are însă aspirații mult mai largi, care includ cucerirea Peninsulei Iberice, precum și a Greciei, Balcanilor și chiar Austriei" pe motiv că ar fi fost islamizate timp de secole, scrie ziarul spaniol ABC.

Pentru Europa, persistă și preocupările de natură economică. Wall Street Journal vorbește despre o încetinire a economiei germane, citând un raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, iar Financial Times punctează că "cifrele referitoare la PIB-ul Germaniei suplimentează îngrijorările zonei euro". La rândul său, Corriere della Sera remarcă semnalul de alarmă tras de agenția Moody's în privința Italiei, unde "recesiunea va afecta politica fiscală, provocând noi tensiuni în relațiile cu partenerii europeni și în special cu Berlinul".

Între timp, Rusia anunță că va trimite ajutoare umanitare în estul Ucrainei, menționând că "detaliile operațiunii au fost stabilite de comun acord cu Kievul", iar acțiunea se va desfășura sub egida Crucii Roșii, evidențiază publicația ucraineană Korrespondent. Citat de EUobserver, șeful NATO apreciază că există o "probabilitate înaltă" ca Rusia să invadeze Ucraina sub pretextul unei misiuni de asistență umanitară, în condițiile în care la frontieră ar fi masați 45.000 de militari ruși.

Der Spiegel notează că se prefigurează o criză a gazului, întrucât Ucraina ar putea opri tranzitul combustibilului spre Europa. Alternativa, pe termen lung ar putea fi... Iranul, după cum relatează Itar-Tass. "Teheranul și-a exprimat disponibilitatea de a furniza gaze naturale Europei prin gazoductul Nabucco", iar "două țări europene și-au exprimat deja interesul cu privire la acest proiect", mai relatează agenția de presă rusă.

O altă publicație rusă, Regnum notează că la București proiectul reunificării cu Moldova de peste Prut, reprezentat până acum de președintele Băsescu, pare a se estompa, în condițiile în care nici unul din potențialii candidați la alegerile prezidențiale din toamnă nu și-a declarat preocupări de acest fel.

(Adriana Buzoianu)



Agenția RADOR - 12.08.2014 11:35