Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Luni, 11 august 2014

Alegerile prezidențiale din Turcia, situația din Irak, dar și criza din Ucraina sunt în atenția presei internaționale.

În "primele alegeri prezidențiale directe organizate vreodată în Turcia", premierul Erdogan este declarat învingător, conform așteptărilor, anunță cotidianul Hurriyet de la Ankara și prognozează un mandat "cum nu s-a mai întâlnit din vremea lui Ataturk", fondatorul Turciei moderne. Pe scurt, domnul Erdogan își va consolida controlul asupra puterii, explică mai departe ziarul turc. "Erdogan vizează un rol extins", confirmă și Wall Street Journal. "Premierul turc și-a început cariera politică în calitate de reformator democratic", amintește Der Spiegel. Dar "lupta pe care a dus-o "împotriva vechii elite a țării și a protestatarilor din Parcul Gezi i-a dezvăluit tendințele despotice", evidențiază același cotidian german.

Presa americană scrie despre noua implicare militară în Irak. "Atacurile aeriene asupra Irakului ar putea continua mai multe luni", titrează New York Times, citându-l pe președintele Obama. Seful administrației americane a insistat însă că nu va trimite din nou trupele terestre, promițând "sprijinul Statelor Unite pentru Irak în cazul în care la Bagdad se va forma un guvern de unitate care să-i contracareze pe militanții suniți din Statul Islamic", adaugă cotidianul new-yorkez. Washington Post notează că atacurile americane îi ajută deocamdată "pe kurzi să recucerească teritorii pierdute, de la extremiștii suniți". Iar Le Figaro relatează că ministrul de externe francez, aflat în vizită în Irak, a denunțat "califatul urii" și a făcut la rândul său apel la formarea unui guvern de uniune național. Totuși, șeful diplomației franceze a menționat că Parisul "nu prevede 'actualmente' o intervenție militară", evidențiază același Le Figaro.

Statele Unite amenință între timp Rusia că dacă va interveni în Ucraina fără permisiunea Kievului va fi ținta unor "consecințe adiționale", notează The Guardian. Oricum, "cetățenii ruși nu se tem de sancțiuni", anunță ziarul moscovit Kommersant. Iar Le Soir relatează că "Obama și Cameron resping orice 'misiune umanitară' rusă în Ucraina".

În fine, presa internațională scrie și despre sentința pronunțată în cazul Dan Voiculescu. "Mogul de presă român trimis la închisoare pentru fraudă", titrează ziarul american Houston Chronicle. "O instanță din România l-a condamnat la 10 ani închisoare pentru o afacere frauduloasă cu statul", rezumă cotidianul american și amintește că "Voiculescu a negat în repetate rânduri că ar fi comis faptele de care este acuzat, susținând că este o victimă a răzbunării vechiului său inamic", președintele Traian Băsescu. Iar ziarul austriac Der Standard scrie că "Voiculescu, în vârstă de aproape 68 de ani, face parte din personalitățile cele mai controversate ale României. Averea sa dobândită înainte de 1989 rămâne înconjurată de mister – ca fost informator al Securității, a spionat sub numele conspirativ „Felix”, printre altele, întreprinderi austriece din România comunistă și a fost implicat în activități de spionaj economic", evidențiază Der Standard.

(Adriana Buzoianu)



Agenția RADOR - 11.08.2014 11:56