Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Sâmbătă, 9 august 2014

Epidemia de infecție cu virusul mortal Ebola, declarată urgență de sănătate publică la nivel mondial, a făcut subiectul reuniunii de urgență a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), desfășurate la Geneva. Este cea mai gravă epidemie din ultimele patru decenii, scrie "Wall Street Journal", care consideră că "maladia a fost generată în primul rând de infrastructura medicală precară din statele afectate și în al doilea rând de lipsa unui control strict al traficului la granițe". Ebola a ucis aproape o mie de persoane, 80 de decese înregistrându-se în rândul personalului medical, mai scrie "Wall Street Journal" și atrage atenția că, "dacă nu se vor aplica măsuri de urgență și recomandările OMS, doar declararea epidemiei de Ebola ca fiind o urgență la nivel internațional nu va încetini răspândirea ei". "După sindromul pulmonar SARS și gripa aviară, acum trebuie să ne temem de Ebola?" - se întreabă ziarul "Tribuna Genevei". "Frica ancestrală de o epidemie care ucide rămâne adânc înrădăcinată în fiecare", mai scrie ziarul elvețian și adaugă că "alerta persistă pentru că nu există un tratament specific acestei maladii". Un prim răspuns vine de la organizația internațională Medici fără Frontiere, care și-a reînnoit apelul pentru "o mobilizare masivă de personal medical și specialiști în țările afectate din vestul Africii" - după cum informează "New York Times".

Tensiuni și lupte violente în estul Ucrainei. Consecințele situației din Ucraina au depășit granițele țării și au un impact negativ asupra scenei internaționale, notează ziarul ucrainean "Korrespondent". Polonia speră ca în timpul summitului NATO din septembrie să fie luate decizii de întărire a flancului estic al NATO, deși un atac militar al Rusiei împotriva Alianței este un scenariu puțin probabil" - scrie "Gazeta Wyborcza". Rusia amenință să meargă mai departe și în războiul sancțiunilor împotriva UE - relevă "EU Observer", care adaugă că Moscova are în vedere o posibilă interzicere a traversării spațiului său aerian pentru zborurile dinspre Europa și SUA. O astfel de interdicție, subliniază publicația, ar însemna în primul rând mai mult combustibil, rute de zbor ocolitoare și probleme economice pentru marile companii aeriene europene. "În loc de Europa, SUA și Canada, Rusia va importa alimente din America Latină" - scrie ziarul polonez "Gazeta Wyborcza" și comentează: "Brazilia, Argentina, Chile și Ecuador deja își freacă mâinile de bucurie la ideea creșterii exportului. Cu toate acestea, însă, America Latină a fost destul de rezistentă la presiunile SUA și Europei privind izolarea Rusiei nu atât ca urmare a aprecierii pozitive a politicii Moscovei, cât din cauza neincrederii în politica externă a SUA".

Afirmând că acționează pentru a preveni riscul unui genocid în nordul Irakului, președintele SUA, Barack Obama, a autorizat lansarea unor atacuri aeriene împotriva militanților islamiști ai grupării Statul Islamic, care înaintează spre capitala regională Arbil - scrie "Stars and Stripes". Ziarul american subliniază că președintele Obama a insistat că nu ar trebui trimise trupe în Irak, pentru că, "în calitatea sa de comandant suprem al forțelor armate, nu va permite ca SUA să fie târâte într-un nou război terestru în această țară". "Le Figaro" este de părere că, "deși pot fi foarte bine orientate atacurile aeriene, ar putea reprezenta un punct de cotitură în strategia americană, forțând Administrația Obama să se implice în mod clar militar alături de forțele irakiene". "Unul din pilonii politicii externe americane în Irak este acela de a încuraja formarea unui guvern care să țină în surdină diviziunile religioase sau sectare" - reamintește ziarul francez.

(Magda Baciu)



Agenția RADOR - 9.08.2014 11:24