Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Vineri, 8 august 2014

Războiul comercial dintre Occident și Moscova se amplifică. Amenințări, sancțiuni, represalii, totul într-un context de tensiune între Uniunea Europeană și SUA, pe de o parte, și Rusia, de cealaltă parte. UE a declarat că planul Rusiei de a interzice importurile agro-alimentare din țările care au susținut măsurile punitive împotriva sa este "motivat politic", notează EUObserver. Situația amintește de războiul rece, iar președintele rus Vladimir Putin este hotărât să instaureze teroarea economică, opinează Le Figaro.

O diplomație a șantajului care s-ar putea întoarce împotriva rușilor: 50.000 dintre ei s-au pomenit astfel blocați în străinătate din motivul falimentului companiilor aeriene ruse, ca urmare a sancțiunilor occidentale, adaugă ziarul francez. Puterea rusă pare decisă să meargă mai departe, analizând posibilitatea de a limita dreptul de survol deasupra Siberiei, pentru companiile aeriene occidentale, atenționează Libération. Rusia își imaginează viitorul fără produse alimentare occidentale, crede The Guardian. Marile holdinguri agro-alimentare rusești își vor orienta importul către America Latină, anunță Interfax.

Criza politică dintre Rusia, SUA și Uniunea Europeană va favoriza exporturile de carne ale Braziliei, informează Folha. Brazilia ar putea să-și mărească exporturile de la 60.000 de tone în prezent, la 200.000 într-un an, ocupând o parte a locului lăsat de SUA. Ar putea, de asemenea, să-și însușească și o parte a exporturilor UE, estimate la 40.000 de tone, scrie ziarul brazilian. Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, a sosit ieri la Kiev, în cadrul unei vizite întreprinse la invitația președintelui ucrainean Petro Poroșenko, informează publicația Korespondent.

NATO își încetează cooperarea cu Rusia, a declarat Rasmussen, luând decizia de a intensifica nivelul de cooperare cu Ucraina. Între scenariile care îngrijorează NATO este acela că Putin poate trimite trupe rusești în estul Ucrainei, aparent pentru menținerea păcii, scrie The Washington Times. Rasmussen a acuzat Rusia de implicarea în conflictele din Republica Moldova, Georgia și Ucraina, într-un articol pentru Financial Times. Metodele războiului hibrid purtat de Federația Rusă pot fi resimțite de fostele republici sovietice vecine cu Ucraina, mai ales Moldova, notează Unimedia. Moscova conștientizează că avansarea nestingherită a Chișinăului pe calea integrării europene în cele din urmă o va distanța de zona de influență rusă.

În aceste condiții, Kremlinul ar putea amplifica presiunile pe teritoriul Transnistriei, adaugă publicația de la Chișinău. Separatiștii pro-ruși din Transnistria și-au plasat armata în stare alertă, susținând că se tem de o acțiune militară din țările vecine, Ucraina și Republica Moldova, a relalat agenția de știri locală, Tiras, citează Fox News. De partea moldovenească, teama este că Rusia provoacă probleme cu scopul de a recrea zona Novorossia - cuprinzând teritorii ucrainene de la Marea Neagră, plus Transistria, explică Newsday. Pe fondul intensificării blocadei economice a regiunii și de înăsprire a regimului de trecere a frontierei cu Ucraina, situația din Transnistria a devenit îngrijorătoare, remarcă Nezavisimaia Gazeta.

În paralel, se fac auzite din nou, de la Chișinău, apeluri privind retragerea trupelor rusești, cu un nou val de argumente privind necesitatea schimbării statutului operațiunii de pacificare de pe Nistru și transformarea ei într-o misiune civilă, adaugă Nezavisimaia Gazeta. Gazeta Wyborcza crede că așa-numitul conflict înghețat din Transnistria seamănă foarte mult cu scenariul ucrainean. Iar dezghețarea simultană a două conflicte - Nagorno-Karabah și Transnistria - nu pare deloc întâmplătoare, ci are un singur scop: refacerea URSS și includerea în ea a țărilor postsovietice, comentează ziarul polonez.

Conflictul din Gaza rămâne prezent în paginile presei internaționale. Germania, Franța și Marea Britanie propun Israelului o inițiativă pentru reabilitarea Fâșiei Gaza, scrie Haaretz. Obiectivul comunității internaționale trebuie să fie menținerea celor două părți la negocieri, pentru a nu le vedea din nou luptând. Egiptul, Iordania, Emiratele Arabe, Qatarul și Turcia trebuie să acționeze nu pentru a diviza, ci pentru a uni, crede O Globo. Orientul Mijlociu este deosebit de tulburat - extremismul și instabilitatea se manifestă în întreaga regiune, observă The New York Times, de la valurile de refugiați, la răspândirea militanților sunniți între Siria și Irak, la rivalitățile dintre sunniți și șiiți.

Reapariția virusului Ebola îngrozește din ce în ce mai tare lumea. Președintele american Barack Obama a declarat că este prea devreme să se spună dacă un medicament experimental poate opri virusul, scrie USA Today, însă a apreciat că Ebola poate fi "controlată și oprită" dacă sunt respectate protocoalele existente.

(Cristina Zaharia)



Agenția RADOR - 8.08.2014 9:40