Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Marți, 5 august 2014

Conflictul din Ucraina generează noi poziționări, în timp ce violențele din Orientul Mijlociu nu contenesc. "Rusia a lansat exerciții militare de-a lungul frontierei cu Ucraina", notează Le Monde, care observă și că "Aceste evoluții riscă să accentueze îngrijorările puterilor occidentale". Între timp un semnal vine din Germania, care a anulat un contract militar cu Rusia", după cum informează Süddeutsche Zeitung. "Flancul de Est al NATO trebuie întărit", îl citează Gazeta Wyborcza pe șeful diplomației poloneze, Radoslaw Sikorski, care mai face o remarcă interesantă: "Sancțiunile impuse Rusiei sunt o dovadă - contrar celor gândite de Putin - "că Occidentul există ca o comunitate morală".

The Telegraph este de părere că Vladimir Putin se confruntă cu dilema imperiu sau stat-națiune și se întreabă dacă liderul de la Kremlin este un jucător strategic sau încearcă să fie un națioalist rus. "Prăbușirea avionului malaiezian în estul Ucrainei este un moment de răscruce în era post-sovietică", adaugă ziarul britanic. Și La Libre Belgique scrie despre "căutările penibile și riscante ale resturilor victimelor zborului MH17", iar New York Times se întreabă dacă "A fi rus înseamnă că nu trebuie niciodată să spui că-ți pare rău?".

"SUA și Europa ar trebui să înceteze să mai încerce să "înghețe" conflicte ca metodă de rezolvare a acestora, ceea ce nu face decât să amâne următoarea rundă de conflict și lasă de izbeliște teritorii enorme care devin pepiniere pentru viitoare pericole", opinează Wall Street Journal și remarcă nevoia de a găsi strategii mai bune pentru gestionarea unor "găuri negre" din sistemul internațional de securitate, precum zona Gaza. Și iată o propunere de soluționare a acestui conflict.

Ministrul israelian de externe a sugerat ca ONU să ia controlul asupra Fâșiei Gaza, subliniază Haaretz, în timp ce publicația israeliană Yedioth Ahronoth consideră că operațiunea Israelului în Gaza este un punct de cotitură diplomatic și anticipează: "Barack Obama intenționează să reia eforturile pentru a pune capăt conflictului israeliano-palestinian de îndată ce luptele din Gaza încetează, însă de data aceasta cu ajutorul majorității lumii arabe moderate". ABC încearcă să explice de ce "lumea musulmană ignoră Gaza" și în final concluzionează: "Palestina este divizată în Cisiordania, condusă de Mahmud Abbas, și Gaza.

Guvernul Autorității Naționale Palestiniene din Cisiordania a recunoscut statul semit și este dispus să dialogheze în privința unui acord de pace cu Israel. Cu toate acestea, cel care domnește acum în Gaza este un regim de teroare dictat de Hamas, care folosește moartea civililor în speranța de a obține o reacție internațională contra Israelului". În Africa Ebola continuă să amenințe. Iar pericolul riscă să se răspândească și pentru că în comunitățile rurale tradițiile alimentare refuză să fie abandonate, consemnează The Guardian.

Epidemia, dar și lupta împotriva grupărilor jihadiste de pe continent sunt în centrul atenției summitului americano-african. Sub titlul "Următorii pași pentru Africa pentru a-și atinge potențialul", Washington Post publică un articol semnat de fostul secretar general ONU. "Africa ar trebui să urmărească progresul, iar SUA ar trebui să încerce să încurajeze", conchide Kofi Annan. Comemorarea primului război mondial este un alt subiect marcat de presa internațională. La centenarul marelui război au fost invitate țările care s-au confruntat din ambele tabere, precum și cele 28 de state membre ale UE și alte țări care au rămas neutre în conflict, reține El Pais. Diario de Noticias punctează momentul prin sintagma "Barbaria europeană", iar The Guardian rezumă tranșant: "Primul război mondial a însemat decadență și moarte".

(Iulia Lăpădat)



Agenția RADOR - 5.08.2014 9:17