Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Luni, 4 august 2014

În timp ce SUA și Europa întețesc sancțiunile economice împotriva Rusiei, autoritățile sanitar-veterinare de la Moscova au lucrat peste program, ironzează The Washington Post, referindu-se la restricțiile de import recent impuse unor produse provenind, ca o coincidență, exact din țări care au susținut sancțiunile. Rusia își asigură un sfert din importuri din UE, dar produsele respective pot fi înlocuite cu altele din Turcia, Israel, China, Iran și Argentina, asigură presa rusă. Impactul celor mai recente sancțiuni occidentale vor fi resimțite mai acut în sectoarele dependente de tehnologiile vestice, cum ar fi cel al hidrocarburilor sau producția de aeronave civile, explică The Moscow Times.

Însă embargoul asupra exporturilor de armament din UE către Rusia nu va împiedica planurile țării de dezvoltare a armatei, scrie ziarul moscovit. Importurile ruse din Europa, pentru industria de apărare, sunt relativ mici, totalizând 300 de milioane de euro în 2013, precizează The Wall Street Journal. The New York Times regretă, însă, că recenta confruntare dintre Washington și Moscova a zădărnicit un acord convenit cu 11 luni în urmă, ce promitea una dintre cele mai extinse colaborări între cercetătorii în domeniul nuclear din ambele țări, pe proiecte cuprinzând teme de la energie, la securitatea planetară. Implicațiile acestei situații ar putea fi catastrofale, într-un moment în care cele două țări discută despre prelevarea unor cantități suplimentare de materiale militare vulnerabile din fostele state clientelare sovietice Polonia, Uzbekistan și Belarus, și în condițiile în care chiar facilitățile nucleare ale Rusiei necesită modernizarea sistemului de securitate, avertizează The Boston Globe.

NATO ridică tonul în fața agresiunii ruse în Ucraina, dar această retorică divizează organizația, notează Le Devoir. «Agresiunea rusă contra Ucrainei justifică pregătirea de noi planuri de apărare», a afirmat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, într-un interviu exclusiv publicat de ziarul francez Midi Libre. «Ambiția președintelui Putin este de a stabili o sferă de influență în vecinătatea sa. Rusia consideră că NATO i-ar fi adversar", a afirmat Rasmussen, pentru Midi Libre. Înaltul oficial al NATO a subliniat necesitatea sporirii cheltuielilor militare ale țărilor membre, și pe cea privind o nouă situație de securitate, citează Le Parisien, din același interviu. Rasmussen face aceste afirmații după ce, sâmbătă, premierul britanic David Cameron a cerut Alianței Atlantice să își «regândească relația pe termen lung cu Rusia» și să își consolideze capacitatea de a reacționa rapid la orice amenințare, adaugă Le Monde.

Tonul premierului britanic este exact contrar celui care a dominat Summitul de la Lisabona, din 2010, la care a participat președintele rus de la acea vreme, Dmitri Medvedev, și la care a fost lansat un nou parteneriat cu Moscova, amintește Diario de Noticias. Ieri au debutat în Alsacia ceremoniile franco-germane care marchează o sută de ani de la Primul Război Mondial, în prezența președinților François Hollande și Joachim Gauck, anunță Le Figaro. Președinții francez și german au lansat, cu această ocazie, un apel către părțile implicate în conflictul din Gaza, de a lăsa deoparte animozitățile, așa cum au făcut Franța și Germania, notează Stars and Stripes. Flama de neoprit a războiului din Gaza, aflat deja în a patra săptămână, transformă în simulacru bâlbâitele negocieri de la Cairo vizând ajungerea la un armistițiu de durată, deplânge El Pais. Nu este întâmplător că diplomația se învârte în gol, în pofida timpului scurs și a intensității atrocităților.

Președintele Barack Obama, devenit progresiv irelevant în regiune, nu este capabil să schimbe substanțial voința aliatului său israelian, care are în Congresul SUA un susținător hotărât, iar lupta dusă de Hamas nu este o prioritate în lumea arabă, zgâlțîită de implicațiile schismei dintre sunniți și șiiți. Gaza este un epifenomen în plus, în marea zonă însângerată din Siria și Irak, comentează ziarul spaniol. Mai multe țări occidentale au decis deja să își evacueze reprezentanțele diplomatice de la Tripoli, din cauza ciocnirilor violente care au loc în capitala Libiei. Libia a scăpat de sub control, titrează The Economist.

Polarizarea forțelor s-a accentuat în urma convocării unui parlament nou ales, pentru data de 4 august. Numeroasele miliții din țară se încadrează în general în două mari tabere: islamiștii, care sunt puternici în Tripoli și centrul țării, și o varietate de opozanți care tind să domine estul și vestul. Diplomații occidentali au îndemnat toate părțile să accepte un plan de dialog propus de ONU, însă misiunea ONU a fost evacuată deja, urmată apoi de cea a Uniunii Europene. O mână de ambasadori mai curajoși au rămas în țară pentru a-și menține drapelele în bătaia vântului - însă, până acum, fără niciun rezultat, regretă The Economist.

(Cristina Zaharia)



Agenția RADOR - 4.08.2014 13:13