Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Sâmbătă, 2 august 2014

Începând de la 1 august, primele două bănci rusești nu mai pot plasa bani pe piețele UE, odată cu intrarea în vigoare a noilor sancțiuni la adresa Moscovei, anunță EUObserver. Totodată, Royal Bank of Scotland a anunțat restricții la împrumuturile pentru Rusia, informează Scotsman. Rusia are planuri de a cheltui circa 150 de miliarde de dolari pe an în viitorii 10 ani, pentru exploatarea noilor câmpuri petrolifere din estul Siberiei, Orientul Îndepărtat și zona Arctică, dar finanțare proiectelor s-ar putea dovedi anevoioasă, atenționează The Moscow Times. Este puțin probabil ca băncile asiatice, pe care contează Kremlinul, să poată acoperi sumele pierdute în urma sancțiunilor occidentale. Vladimir Putin a realizat o performanță ieșită din comun, opinează Le Monde și explică: El a determinat Europa să ia o decizie categorică de politică externă, o premieră în istoria UE. Rusia nu poate fi puternică fără a se alătura economiei mondiale ca un partener normal, crede The Telegraph. Dacă Putin triumfă în Ucraina, forțând-o să cerșească bani Moscovei, el va părea un învingător, atrage atenția The Washington Post. Însă, dacă Ucraina reușește să iasă de pe orbita Rusiei, și economia rusă continuă să slăbească, Putin se va trezi conducând un petro-stat siberian izolat pe plan internațional, adaugă ziarul american.

În conflictul din Orientul Mijlociu, Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului acuză atât Israelul, cât și Hamas de încălcarea legislației umanitare în Gaza, scrie Jerusalem Post. La rândul său, secretarul american de stat John Kerry a lansat un apel comunității internaționale să își dubleze eforturile pentru oprirea atacurilor în Gaza, notează The Washington Times. Deși Kerry solicită o soluție, adevărul e că influența Americii în regiune s-a diminuat, iar prioritățile și alianțele s-au modificat, notează USA Today. Israelul ar trebui să profite de alianțele regionale anti-Hamas, îndeamnă Haaretz. Actualul conflict din Gaza ar putea aduce un fel de apropiere între liderii iranieni și Hamas, este de părere revista Time. De la izbucnirea revoluțiilor arabe, un război rece între state realiniază alianțele diplomatice în Orientul Mijlociu și în Magreb, subliniază El Mundo. Întotdeauna au existat rivalități între Arabia Saudită și Egipt pentru a deveni puteri regionale. Dar conflicte precum cel din Siria sau tranziții eșuate precum cea egipteană deschid o nouă panoramă político-regională, în care Turcia, Qatarul sau Iranul se confirmă ca actori-cheie, după decenii, sfidând rolurile stabilite de Riad sau Cairo, comentează ziarul spaniol.

Un general german a fost desemnat ca viitor șef al comandamentului european al NATO, pentru prima dată de la sosirea trupelor americane în Europa, în timpul celui de-al doilea război mondial, anunță Stars and Stripes. Generalul Markus Laubenthal va sincroniza activitățile USAREUR, de la 4 august. Armata germană consideră această numire ca fiind un semn pentru o bună cooperare germano-americană. Tot Stars and Stripes informează că generalul Philip Breedlove, comandantul suprem al forțelor aliate NATO în Europa, a afirmat că Alianța ar trebui să își redefinească angajamentele, pentru a-și apăra membrii de agresiuni externe, prin luarea în considerare a amenințărilor neconvenționale cum ar fi războiul cibernetic, între altele. Comentariile sale vin înaintea unui important summit NATO, în Wales, privind restructurarea elementelor alianței pentru a fi mai bine pregătită pentru posibile amenințări, inclusiv din partea Rusiei. Totodată, un raport al Parlamentului britanic, prezentat înaintea acestui summit, arată că NATO trebuie să acționeze urgent pentru a se transforma, mai ales ținând cont de tacticile neconvenționale ale Rusiei în Ucraina.

(Cristina Zaharia)



Agenția RADOR - 2.08.2014 9:50