Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Miercuri, 30 iulie 2014

"Coreea de Nord amenință să lanseze un atac nuclear asupra Casei Albe", titrează cotidianul britanic "The Telegraph". Ziarul îl citează pe Hwang Pyong-so, directorul Biroului Politic General al Armatei, care "a acuzat totodată Washingtonul că sporește tensiunile din Peninsula Coreeană", adăugând că "atacul nord-coreean va viza și Pentagonul".

În ziarul sud-coreean "Korea Times", cuvintele oficialului nord-coreean par și mai amenințătoare, el afirmând: "Dacă Statele Unite vor încerca vreodată să ne amenințe independența sau existența, armata noastră va lansa focoase nucleare spre cartierul general al răului, respectiv, spre Casa Albă, Pentagon, spre toate bazele militare americane din Pacific și spre cele mai importante orașe americane".

Astfel, tensiunile din Peninsula Coreeană capătă noi accente, captând atenția presei internaționale, care nu uită să urmărească însă nici situația din Orientul Mijlociu și nici relațiile Occidentului cu Rusia pe fondul conflictului din Ucraina. În Israel, "militanții Hamas resping armistițiul declarat de Organizația pentru Eliberarea Palestinei", titrează ziarul israelian "Ha'aretz". Potrivit aceluiași ziar, Hamas a precizat că "nu se va restabili calmul dacă Israelul nu va pune capăt ofensivei". Speranța vizând o posibilă stopare a luptelor este dată de ziarul egiptean "Al-Ahram", care informează că "o serie de oficiali aparținând principalelor organizații palestiniene - Hamas, Fatah și Jihadul Islamic - se îndreaptă spre Cairo pentru discuții cu oficiali egipteni pe tema încetării violențelor din Gaza".

Tensiunile sunt în creștere și între Rusia și Occident din cauza conflictului din Ucraina și nu numai. "Statele Unite afirmă că Rusia a testat rachete de croazieră încălcând tratatele", relatează ziarul american "The New York Times". "Dacă SUA ar anunța că se retrage din tratate, anunțul ar fi salutat de Moscova pentru că și așa ea se tot gândește cum să facă să le pună capăt". În plus, după cum aflăm din același ziar, "președintele Obama a invitat și Coreea de Sud să se alăture statelor care impun sancțiuni Rusiei". Pe aceeași temă, în privința atitudinii Uniunii Europene în această privință, titlul unui articol de ziarul american "The Washington Post" se arată și mai spectaculos. "UE pe cale să năpustească un val de sancțiuni asupra Rusiei".

Despre ce sancțiuni ar fi vorba? Iată câteva amănunte din ziarul francez "Le Monde": "alți patru apropiați ai președintelui Vladimir Putin se vor trezi cu conturile bancare înghețate și cu interdicția de a mai circula prin țările UE, iar alte patru societăți vor fi și ele sancționate prin înghețarea activelor". Dar tot "Le Monde" notează și niște sancțiuni cu totul speciale: "companiile rusești vor avea acces limitat la creditele bancare, ele nu vor mai putea fi cotate la bursă, iar transferurile de tehnologie vor fi restricționate".

Directorul ziarului polonez "Gazeta Wyborcza", Adam Michnik, continuă să fie însă nemulțumit. Într-o scrisoare deschisă adresată liderilor Europei și apărută în publicața portugheză "Diario de Noticias", el scrie printre altele: "În prezent, Europa este tăcută față de agresiva politică imperialistă a președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin. Domnul Putin nu trebuie confundat cu națiunea rusă. Solidaritatea împotriva domnului Putin este adevăratul răspuns la adrsa crizei ucrainene".

(Alexandru Danga)



Agenția RADOR - 30.07.2014 9:06