Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Marți, 29 iulie 2014

A rămas puțin timp până la reuniunea de la Bruxelles a liderilor europeni în cursul căreia se așteaptă noi sancțiuni la adresa Rusiei iar presa speculează pe tema viitoarelor decizii. Sancționat este și conflictul israeliano-palestinian, arbitru fiind de această dată ONU, care cere o încetare a focului imediată. În Bucovina de nord etnicii români protestează față de ordinele de mobilizare primite în contextul conflictului din estul Ucrainei iar la Seul este așteptată o vizită a Papei Francisc.

Atât Rusia cât și Uniunea Europeană vor fi afectate de războiul sancțiunilor, scrie agenția rusă Interfax, explicând că pierderile se vor ridica de ambele părți la aproape 100 de miliarde de euro în decurs de doi ani. Pachetul de sancțiuni împotriva Rusiei, care va fi analizat astăzi la Bruxelles, se va răsfrânge și asupra Europei, notează Interfax, arătând că "după cum este de așteptat, Rusia va lua măsuri de răspuns la sancțiunile comerciale și financiare ale UE".

Sub titlul "Berlinul și-a pierdut răbdarea", cotidianul polonez Rzeczpospolita scrie că Germania este dispusă să aplice sancțiuni mai dure Rusiei, chiar dacă acest lucru va însemna pierderi pentru economia federală. "După doborârea avionului malaezian, chiar și germanii vor pedepsirea Rusiei. Și atitudinea lor va decide atitudinea Uniunii", scrie Rzeczpospolita.

În nordul Bucovinei, etnicii români protestează față de ordinul de mobilizare a tinerilor emis săptămâna trecută de președintele ucrainean, în contextul conflictului din estul țării. Documentul prevede mobilizarea bărbaților de peste 18 ani dar și a fetelor cu studii medicale. "Etnicii români din regiune au organizat mai multe acțiuni de protest solicitând președintelui ucrainean, Petro Poroșenko, să retragă respectivele ordine. Oamenii blochează străzile, protestează, situația din regiune rămâne tensionată" scrie agenția de presă BukInfo de la Cernăuți.

Din Orientul Mijlociu, conflictul israeliano-palestinian trezește ecouri internaționale tot mai puternice. Consiliul de Securitate ONU cere o încetare a focului imediată. Cotidianul american The Washington Post scrie că "Eforturile internaționale de a opri devastatorul război din Gaza, care durează de trei săptămâni, s-au intensificat prin apelul lansat de Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite privitor la o încetare a focului imediată și necondiționată într-un conflict care a cauzat moartea a peste 1035 de palestinieni și 43 de soldați israelieni".

Nu ne îndepărtăm complet de lumea musulmană și aflăm din ziarul spaniol El Pais că regele Mohamed al VI-lea al Marocului emite decrete privind separarea religiei de politică. "Decretele emise stabilesc faptul că funcția de imam este incompatibilă cu orice act militant, sarcină politică sau sindicală și că predicile nu pot avea conținut politic. Moscheea este doar pentru rugăciune", scrie El Pais.

Venind vorba de religie, mai menționăm în încheiere că, sub titlul "Geopolitică papală", ziarul portughez Diario de Noticias anticipează vizita pe care urmează să o facă Papa Francisc în Coreea de Sud. "Nefiind vreodată colonizată de europeni, așa cum au fost Filipinele sau Timorul, Coreea este, însă, un bastion al creștinismului în Asia. Vizita lui Francisc ar putea fi o încurajare la adresa catolicilor în fața popularității curentelor protestante însă este mai ales o recunoaștere a marii contribuții a sud-coreenilor la efortul de evanghelizare", scrie Diario de Noticias.

(Florin Matei)Agenția RADOR - 29.07.2014 9:18