Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Luni, 28 iulie 2014

Luptele continuă în estul Ucrainei, între forțele separatiste și militarii ucraineni. Pentagonul și agențiile americane de informații dezvoltă planuri care să permită administrației Obama să ofere locații specifice pentru rachetele sol-aer controlate de separațiștii pro-ruși, astfel încât autoritățile ucrainene să le poată ținți în vederea distrugerii, au afirmat oficiali americani citați de The New York Times. Putin mărește miza în Ucraina, pregătind noi livrări de arme mai sofiscicate pentru separatiști, potrivit unor informații ale Pentagonului, adaugă USA Today. În context, Comisia Europeană are în vedere noi tipuri de sancțiuni care să fie impuse marți Rusiei, anunță EU Observer.

Într-un interviu pentru Gazeta Wyborcza, președintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, opinează că Occidentul a căutat până acum motive pentru evitarea conflictului, și atenționează că acest drum nu duce nicăieri, deoarece la Kremlin este interpretat mai curând ca un semn de slăbiciune. La rândul său, The Moscow Times subliniază că Rusia afirmă că decizia UE de a extinde sancțiunile, prin includerea șefilor serviciilor ruse de informații, va fi primită cu entuziasm de teroriștii internaționali. Prin acest demers, Bruxelles-ul ar periclita cooperarea cu Rusia în domeniul securității regionale și internaționale, explică ziarul rus.

Totodată, Ministerul rus al Apărării a respins afirmațiile SUA legate de consolidarea forțelor ruse la granița cu Ucraina și a susținut că, dimpotrivă, ucrainenii ar fi intensificat activitatea la frontieră. Un embargou asupra armelor împotriva Rusiei ar fi aproape simbolic, deoarece își poate asigura singură înarmarea, arată un raport citat de Stars and Stripes. Țările UE au exportat echipamente militare în valoare de 583 de milioane de dolari Rusiei, anul trecut, adică mai puțin de 1 procent din bugetul pentru apărare al țării, de 68 de milioane de dolari, arată un studiu al revistei americană de analiză militară Jane's Defence. Rusia își reduce importurile, în timp ce își sporește cheltuielile militare, bugetul său pentru apărare, al treilea mondial după SUA și China, va crește cu peste 40%, la 98 de miliarde de dolari, până în 2016, scrie Jane's Defence.

Analiza revistei americane mai arată că Rusia nu s-a numărat printre primii zece importatori în domeniul apărării, anul trecut, deși a fost pe locul al doilea la exporturi, după SUA. Nicio țară din UE nu se află între primii zece cumpărători de echipamente militare rusești, precizează Jane's Defence. Putin riscă un proces de milioane de dolari, pentru presupusul său rol în prăbușirea avionului MH17, anunță Malay Mail Online. Mai mulți avocați britanici se pregătesc să îl atace pe liderul rus cu o asemenea acțiune în instanță, explică The Telegraph.

Noi tensiuni în conflictul israelo-palestinian se înregistrează în Gaza, în ciuda eforturilor făcute recent la Paris de diplomații americani, francezi, britanici, germani, italieni, qatarezi, turci și ai UE, regretă Le Monde. Turcia și Qatarul vor iniția noi propuneri de dialog, iar secretarul american de stat John Kerry ar putea reveni rapid în regiune, opinează ziarul francez. Comunitatea internațională trebuie să lege reconstrucția Fâșiei Gaza de demilitarizarea ei, subliniază Jerusalem Post. Însă, oricât ar încerca alte puteri să influențeze destinele Orientului Mijlociu, numai diplomația americană dispune de un istoric semnificativ de succese, apreciază Diario de Noticias.

Actorii de astăzi atât din tabăra israeliană, cât și din cea palestiniană nu au nici același profil, nici aceeași carismă precum cei din trecut, și acest lucru îngreunează mult mai mult dialogul. Însă Kerry, cu sprijinul președintelui Barack Obama, are obligația morală de a insista pentru a contribui la pace, scrie ziarul portughez.

(Cristina Zaharia)



Agenția RADOR - 28.07.2014 9:24