Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Sâmbătă, 26 iulie 2014

În focarele de conflict de pe scena globală violențele se intensifică, iar tensiunea politică este în creștere. Avertismentele comentatorilor din presa internațională stârnesc îngrijorare. Le Monde semnalează "Tragicul exod al creștinilor din lumea arabă" și subliniază că, "pentru prima oară după 2000 de ani aproape că nu mai există creștini în orașul Mosul din nordul Irakului, unul dintre primele locuri de instalare a religiei lui Hristos. Această dispariție se petrece în indiferență și neputință, în special din partea UE", apreciază cotidianul francez.

La Libre Belgique se face vocea creștinilor din Orient și consemnează: "Occidentul are mâinile pătate cu sânge". "Occidentul și-a trădat valorile și principiile, și-a pierdut sufletul, cel care i-a permis sa fie vectorul culturii, civilizației, umanismului, valorilor spirituale. Ceea ce a făcut Occidentul să fie farul lumii, ce a produs Umanismul Renașterii și Declarația Universală a Drepturilor Omului este pe cale să moara sub ochii noștri", îl citează publicația belgiană pe directorul Centrului Cultural Iezuit al Alexandriei.

În Siria a avut loc o nouă confruntare de amploare între jihadiști și armată, soldată cu zeci de morți, mai informează gazeta belgiană, în timp ce în conflictul din Gaza, Hamas cere o a treia intifadă, după revoltele violente din Ierusalim și West Bank, anunță The Telegraph și punctează: "Israel și Hamas, pe drumul spre nicăieri în Gaza". "Când armele răcnesc, israelienii trebuie să vorbească", titrează Haaretz în editorial, iar Al-Asharq Al-Awsat, publicația de limbă arabă care apare la Londra, este de părere că "Hamas - considerându-se parte a unei mișcări globale, deși fără patrie, mișcarea pan-islamistă - reprezintă o energie negativă care subminează speranțele palestinienilor pentru un stat propriu.

Tragedia teritoriului Gaza ar trebui să ne amintească de un fapt: în cazul în care există ceva mai rău decât războiul, acesta este un război pe jumătate terminat", conchide ziarul arab. Între timp, Comisia Europeană analizează și elaborează înainte de anunța măsuri restrictive la adresa Rusiei. "Companiile germane și olandeze, până în prezent printre cele mai reticente în susținerea sancțiunilor la adresa Rusiei, sunt gata să suporte eventualele măsuri de retorsiune", precizează EU-Observer. Tot publicația comunității europene citează un oficial al Departamentului de Stat american, care afirmă că Rusia folosește artileria peste granița cu Ucraina.

Dinspre est, realitățile se văd complet invers. "În ciuda concluziilor SUA conform cărora nu există nici o dovadă a implicării Rusiei în distrugerea avionului malaezian, Washingtonul escaladează criza și o îndreaptă spre război", susține Pravda. Iar din America pozițiile sunte la fel de tranșante. "Europa trebuie să-l înfrunte pe Putin. UE nu poate lăsa Rusia să scape cu aceste crime", notează New York Times și trage câteva concluzii: "Epoca post-război rece a marilor speranțe și a unei lumi interdependente a ajuns, din păcate, la sfârșit. Doborârea zborului 17 trebuie să fie un punct de cotitură. Acesta ar trebui să servească drept un memento pentru Rusia că UE și SUA sunt capabile de aplicarea politicilor lor. În caz contrar, ele vor deveni mai puțin puternice și mai puțin relevante ca jucători la nivel mondial".

Iar America nu va renunța ușor la o astfel de abordare, după cum arată o decizie recentă privind Republica Moldova, informație adusă de Info Prut: Senatul SUA a adoptat o rezoluție referitoare la susținerea integrității teritoriale a Republicii Moldova și la consolidarea relațiilor cu statul vecin României.

(Iulia Lăpădat)



Agenția RADOR - 26.07.2014 11:21