UE nu ar trebui să acorde Rusiei sprijin tehnic pentru dezvoltarea zonelor arctice cu petrol și gaze, dacă Moscova nu ajută la detensionarea crizei ucrainene, a spus comisarul european pentru energie, citat de The Moscow Times. Pentru prima dată, miniștrii europeni au adus în dezbatere ideea de a restricționa accesul Rusiei la tehnologia de petrol și gaze, precizează ziarul rus. Însă San Francisco Chronicle crede că miniștrii de externe ai UE au dat semnale confuze, iar deciziile sunt luate anevoie, fiind încă o dovadă a diviziunii dintre America și Europa, ca și între statele europene. Reuniunea de la Bruxelles s-a concentrat și asupra livrării de nave Mistral franceze Rusiei, subliniază Liberation.
Președinta Lituaniei a lansat un avertisment cu privire la o așa-numită "mistralizare" a politicii Uniunii Europene, cu referire la un contract în valoare de 1,1 miliarde de euro, pentru care Franța atrage criticile occidentalilor. Dar Stars and Stripes subliniază că, deși premierul britanic a criticat Parisul pentru continuarea contractului său militar cu Rusia, se pare că și Marea Britanie autorizează încă exportul de arme și echipamente militare către Moscova, în pofida solicitării făcute de guvernul său pentru sancțiuni mai dure împotriva Moscovei. În replică, guvernul britanic a afirmat că materialele exportate nu sunt pentru uz militar, menționează ziarul american.Sălbăticia comisă asupra civililor din zborul MH17 Malaysia Airlines doborât în estul Ucrainei a iscat alarma că acest conflict interslav ar fi scăpat deja de sub control și chiar s-ar putea extinde pe Continent, în special spre Republica Moldova, comentează El Mundo, amintind că românii se tem să nu fie aplicată din nou în apropiere de frontierele lor tactcicile subversive folosite la Donețk și Lugansk. Moldova, din păcate, este cel mai bun mediu pentru a aplica modelul tensiunilor interetnice dezvoltate în Ucraina, iar Transnistria nu este singura gaură neagră din Moldova.
Fierbe și comunitatea găgăuză, fiind dispusă se unească cu Moscova, dacă moldovenii vor intra în Uniunea Europeană, explică ziarul spaniol. Aflat într-o vizită oficială la Chișinău, președintele Adunării Parlamentare a NATO, Hugh Bayley, a afirmat că Alianța Nord-Atlantică respectă statutul de neutralitate al Moldovei, scrie Jurnal de Chișinău. Oficialul a subliniat că Alianța sprijină independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și eforturile depuse în vederea soluționării pe cale pașnică a conflictului transnistrean. Timpul, tot de la Chișinău, adaugă că SUA vor contribui cu peste 10 milioane de dolari la programe de dezvoltare economică în 2014, cu un accent semnificativ pe competitivitatea sectorului privat în agricultură.Secretarul american de stat John Kerry și secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-au deplasat în Israel, pledând pentru o încetare a focului. Dar, dacă un plan de încetare a focului prezentat de ei nu va include un mecanism care să ducă la demilitarizarea Fâșiei Gaza și a fundamentaliștilor din Hamas, Israelul va avea o justificare de a avea reticențe, scrie Jerusalem Post. John Kerry a sfidat avertismentele de zbor în spațiul aerian israelian, încercând să aducă pacea, titrează The New York Times. Însă scopul său nu este numai de a obține o încetare a focului, ci și un grafic al unui proces sustenabil care să determine o oprire a luptelor dintre Hamas și Israel.
(Cristina Zaharia)