Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Miercuri, 23 iulie 2014

După cum era de așteptat, Orientul Mijlociu și Europa rămân în continuare zonele fierbinți care atrag atenția presei internaționale, iar articolele din ziare reflectă unanim o agravare a crizelor cu care se confruntă cele două regiuni.

"Secretarul de stat americam John Kerry, sprijină proiectul de armistițiu propus de Egipt pentru a pune capăt ciocnirilor dintre forțele israeliene și militanții Hamas din Fâșia Gaza", relatează cotidianul egiptean "Al-Ahram". Potrivit aceluiași ziar, "John Kerry s-a întâlnit, la Cairo, cu președintele egiptean Abdel-Fattah El-Sisi, cu secretarul general al ONU, cu liderul Ligii Arabe, precum și cu Maged Farrag, un lider al Autorității Palestiniene". În urma acestei întâlniri, oficialul american a dorit să sublinieze că "guvernanții Hamas vor avea de luat o 'decizie fundamentală', cu profund impact asupra populației din Gaza".

Ziarul israelian "Ha'aretz" atrage însă atenția asupra unor așa-zise "tuneluri ale terorii, săpate de militanții Hamas din Gaza spre teritoriul Israelului" și critică armata israeliană pentru că nu le-a distrus, întrebându-se dacă "s-a dorit păstrarea lor sau nici măcar nu s-a știut de ele". În ziarul palestinian "Al-Bawaba", ministrul israelian al justiției, Tzipi Livni, afirmă că "incursiunile armatei israeliene în Gaza sunt imposibil de evitat". Și tot "Al-Bawaba" afirmă că, "după cele 15 zile care au trecut de la declanșarea ofensivei israeliene, numărul victimelor palestiniene se ridică la 600".

Cum nici în Siria vecină, situația nu dă semne de ameliorare, "Uniunea Europeană a impus acestei țări noi sancțiuni, mărind lista companiilor siriene ale căror active vor fi înghețate, precum și pe cea a sirienilor care nu au voie să mai circule pe teritoriul UE", informează ziarul libanez "Daily Star".

În Europa, criza din Ucraina a devenit subiectul principal al discuțiilor dintre miniștrii de externe ai țărilor din UE, reuniți la Bruxelles. Cotidianul american "The Washington Post" îl citează pe ministrul de externe luxemburghez, Jean Asselborn, care ar fi declarat că, "în privința sancțiunilor impuse Rusiei, Europa intră în faza a treia". Iar un alt ziar american, "The Wall Street Journal", crede că va fi vorba despre "un embargo asupra tranzacțiilor cu armament" și îl citează pe ministrul lituanian de externe, Linas Linkevicius, care ar fi subliniat că "Europa trebuie să se trezească".

În publicația braziliană "Folha", rebelii din estul Ucrainei recunosc că dețin armament rusesc, dar, spun ei, "sunt arme vechi, de pe vremea URSS. Nu avem nevoie de ajutorul Rusiei". Oricum, la Varșovia, președinții țărilor din Grupul de la Vișegrad, cei ai țărilor baltice, dar și cei ai României și Bulgariei cer NATO să își consolideze flancul său oriental", relatează ziarul spaniol "La Vanguardia". De ce? Motivul este explicat de președintele României, Traian Băsescu, citat de publicația ucraineană "Kyiv Post":"Astăzi este Ucraina, apoi s-ar ajunge la granițele țărilor baltice, apoi în Polonia și mai apoi în România. Nu riscăm oare să acordăm o mai mare importanță motivelor economice în detrimentul solidarității cu țările din estul Uniunii Europene?"

Alexandru Danga



Agenția RADOR - 23.07.2014 9:22