Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Marți, 22 iulie 2014

Tensionarea relațiilor dintre Rusia și Occident pe fondul catastrofei aviatice din estul Ucrainei continuă să țină capul de afiș în presa internațională. "Doborârea avionului care transporta 298 de persoane ar putea marca punctul de cotitură al conflictului dintre Rusia, Ucraina și Occident", opinează Der Spiegel.

"Până săptămâna trecută, explică în continuare publicația germană, Europa occidentală percepea războiul civil din Ucraina ca pe un conflict îndepărtat", dar "doborârea zborului MH17 a adus brusc conflictul mult mai aproape" de occidentali, scrie mai departe Der Spiegel. Și subliniază că "pretențiile Rusiei că ar fi vorba de un conflict pur regional care nu privește restul lumii nu mai pot rămâne fără replică". "Istoria din jurul avionului malaezian doborât este indubitabil preludiul unui nou război rece", conchide cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta. Așadar, "pentru UE, următoarele provocări sunt de natură geopolitică", titrează Wall Street Journal și punctează că "riscurile cu care se confruntă Europa ar putea reprezenta o amenințare la fel de severă ca și criza euro pentru coeziunea și stabilitatea financiară a continentului". Iar aceste riscuri implică nu doar criza din Ucraina, ci și situația de la granițele sudice ale Bătrânului Continent, din zone ca Siria, Israel și teritoriile palestiniene, din Egipt și Libia, precum și instabilitatea politică din Turcia, rezumă cotidianul american. Pentru UEobserver, "adevăratul război al lui Putin" ține de "energie și bani". Căci, scrie observatorul european, "Putin știe că dacă pierde controlul activelor energetice din Ucraina, zilele Rusiei ca putere mondială sunt definitiv apuse".

Cotidianul belgrădean Politika relatează că Bruxelles-ul "recomandă Serbiei să oprească lucrările de construcție la gazoductul South Stream", cu mențiunea că acest proiect nu respectă legislația europeană. Iar "Kremlinul pedepsește Moldova pentru apropierea de Europa", titrează Gazeta Wyborcza, cu trimitere la decizia Moscovei de a interzice importul de fructe din Basarabia, decizie care "lovește dureros economia Moldovei, pentru care fructele constituie unul din cele mai importante produse de export". Demersul intervine după hotărârea autorităților ruse de a interzice importul de vin din Moldova, cu excepția celui din Transnistria și din Găgăuzia, regiuni care se opun integrării europene a Basarabiei. Mai menționăm că ziarul bulgar Kapital publică clasamentul țărilor membre ale Uniunii Europene în ordinea numărului de fraude cu fonduri de la Bruxelles, clasament în care România este întrecută doar de Italia. Totuși, "per ansamblu UE raportează progrese semnificative în ceea ce privește combaterea fraudelor cu fonduri europene", scrie publicația sofiotă.

Adriana Buzoianu



Agenția RADOR - 22.07.2014 9:26