Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Luni, 21 iulie 2014

Pe primele pagini ale presei internaționale știrile sunt îngrijorătoare. Acuzațiile la adresa separatiștilor ucraineni și a Kremlinului privind prăbușirea avionului malaezian deasupra estului Ucrainei, se înmulțesc, în timp ce liderii occidentali solicită eforturi reînnoite pentru securizarea locului accidentului, scrie USA Today.

Rebelii din estul Ucrainei ar fi preluat controlul asupra cadavrelor rămase în urma prăbușirii avionului Malaysia Airlines, notează The Washington Post. Pentru Moscova, Kiev și separatiștii pro-ruși, războiul informatic pentru influențarea opiniei publice privind vinovăția pentru accidentul aviatic va fi de o importanță crucială în evoluția crizei ucrainene, opinează Moscow Times. În acest context, NATO s-a declarat "preocupată" de nivelul "din ce în ce mai sofisticat" al "armelor grele" utilizate de separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei, relatează Liberation și precizează că două avioane AWACS de supraveghere ale NATO operau deasupra Poloniei și României "la momentul accidentului".

Alianța Nord-Atlantică a început analizarea datelor transmise de cele două avioane, informează Itar-Tass, însă oficialii nu se așteaptă ca ele să ajute în mod real la investigarea tragediei, deoarece "distanța de la cel mai apropiat aparat AWACS până la locul catastrofei era de aproximativ 1000 de kilometri, prea mult ca să se poată vedea ce anume s-a întâmplat acolo", a afirmat o sursă NATO. Odată cu prăbușirea avionului, conflictul din Ucraina este resimțit pe plan global, reliefând consecințele unei lupte ce părea îndepărtată pentru mulți, crede The New York Times. Presiunea internațională asupra Rusiei crește, constată Bloomberg. Dacă președintele Putin nu își schimbă atuitudinea față de Ucraina, atunci Europa și Occidentul trebuie să își modifice în mod fundamental atitudinea față de Rusia, a avertizat premierul britanic David Cameron, citat de Sunday Times.

Ministrul polonez de externe a acuzat "bandiții" susținuți de Rusia de prăbușirea avionului malaezian, scrie Huffington Post, însă în Europa Centrală și de Est, liderii s-au declarat șocați de incident, dar au refuzat să judece înainte de a se stabili faptele. Precauția nu este deloc surprizătoare, continuă Huffington Post: Mai multe state care au fost sateliți sovietici au dezvoltat legături economice mai strânse cu Rusia în ultimii ani, ceea ce le face să nu ia o atitudine prea fermă față de Moscova, în conflictul ucrainean. Cele care au o atitudine mai dură față de Rusia sunt Polonia, cele trei state baltice și România — toate temându-se pentru propria lor securitate, dată fiind vecinătatea Rusiei, comentează Huffington Post. Drama zborului MH17 internaționalizează conflictul dintre ruși și ucraineni, crede Le Monde.

Pe teren diplomatic, climatul este încărcat, în pofida eforturilor făcute de Germania și Franța. Uniunea Europeană nu se mai poate comporta ca și cum ar fi vorba despre o gherilă locală, în curs de înghețare, de tip Nagorno-Karabah. Pentru țările occidentale în ansamblul lor, provocarea cu care se confruntă acum este reprezentată de un nou tip de război, războiul numit "hibrid", pe care Rusia l-a purtat cu brio în Crimeea. În fața acestei tactici, puterea militară a NATO, hard power, nu este de ajuns, crede Financial Times. Războiul hibrid se duce cu ajutorul soldaților fără uniformă, mercenarii, cu ajutorul operațiunilor de propagandă pe scară largă, a intimidării politice, a represaliilor economice. Arma sancțiunilor, folosită de Statele Unite și UE, este o ripostă posibilă, însă ea nu trebuie să fie singura, subliniază ziarul britanic.

Și veștile din Orientul Mijlociu sunt fierbinți. SUA au criticat dur organizația Hamas și au îndemnat duminică la încetarea focului, scrie Washington Times. Escaladând ofensiva terestră, trupele israeliene susținute de tancuri și avioane de luptă au înfruntat militanții Hamas într-un cartier aglomerat din Gaza, conflictul soldându-se cu victime și distrugerea mai multor case, notează The Washington Post. Operațiunile din Gaza nu se vor încheia până nu se va instaura calmul, adaugă Haaretz. Israelul are acum șansa să utilizeze diplomația pentru a realiza ceea ce praful de pușcă nu poate: marginalizarea Hamas, crede The New York Times. Israelul ar putea sugera alegeri monitorizate internațional în Gaza, cu promisiunea că redarea controlului către Autoritatea Palestiniană va însemna sfârșitul embargoului economic, comentează ziarul american.

(Cristina Zaharia)



Agenția RADOR - 21.07.2014 9:23