Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Vineri, 18 iulie 2014

Catastrofa aviatică din estul Ucrainei și operațiunea militară terestră din Gaza sunt temele care țin capul de afiș în presa internațională. "Separatiștii proruși au tras racheta care a doborât avionul, potrivit unui raport preliminar elaborat de experții americani", titrează Washington Post. Citat de același oficios american, ambasadorul SUA la ONU spune că este puțin probabil ca separatiștii să fi acționat pe cont propriu și notează că "nu putem exclude ca ei să fi primit asistență din partea Rusiei".

Mai multe ziare internaționale, între care The Times, publică o înregistrare audio în care separatiștii proruși par a recunoaște că au doborât avionul. Totuși, nici liniile aeriene malaeziene nu scapă criticilor: "avionul a fost doborât pe o rută pe care mai multe companii o evitau din martie, dar care nu fusese interzisă de nici o autoritate internațională sau națională", remarcă Le Figaro, iar un specialist declară pentru cotidianul belgian Le Soir că "într-o zonă de război, spațiul aerian ar fi trebuit închis". Citat de EUobserver, cancelarul german Angela Merkel face apel la Rusia să "recunoască responsabilitatea sa" pentru ceea ce se întâmplă în Ucraina, mai ales în condițiile în care "a permis pătrunderea armelor și tancurilor peste graniță, în teritoriile ucrainene controlate de separatiștii pro-ruși". Iar ministrul german de externe consideră că "o escaladare a crizei din Ucraina nu este exclusă" în actuala situație, consemnează Der Spiegel.

Pe fondul criticilor internaționale, scrie The Guardian, președintele Putin face apel la părțile implicate în conflictul din regiunea Donețk să convină un armistițiu. Din Rusia, ziarul Izvestia crede că "circumstanțele catastrofei aviatice vor fi clarificate de o comisie internațională de experți" și notează că "autoritățile ucrainene poartă negocieri cu milițiile rebelilor pentru asigurarea accesului comisiei la locul prăbușirii avionului". Potrivit aceluiași cotidian moscovit, "în ziua tragediei, Ministerul rus al Apărării a depistat activitatea unei stații ucrainene de radiolocație din regiune, de unde putea fi lovit avionul".

În orice caz, "Europa va petrece iarna fără gazele care tranzitează Ucraina", titrează Nezavisimaia Gazeta, acuzând Comisia Europeană că "refuză de facto să ajungă la un compromis în domeniul gazelor cu Ucraina". Iar Financial Times notează că după catastrofa aviatică prețul petrolului a crescut. Presa internațională este la fel de atentă la ofensiva terestră lansată de armata israeliană în Gaza. "Tel Avivul convoacă 18.000 de trupe rezerviste peste noapte", titrează Financial Times. "Premierul israelian spune că operațiunea terestră este singura modalitate de a distruge tunelele prin care sunt traficate arme", explică Jerusalem Post.

New York Times consideră însă că "actuala situație din Gaza este rezultatul direct al opțiunii Israelului și Occidentului de a obstrucționa aplicarea acordului de reconciliere palestiniană din aprilie 2014", prin opoziția față de rezolvarea unor probleme esențiale precum plata salariilor funcționarilor civili din Gaza și deschiderea frontierei cu Egiptul. Iar Le Monde, în editorialul său, plasează actuala criză într-un "ciclu al războaielor și urii". Și conchide că "în pofida ansamblului de motive din cele mai serioase, Israelul se înșeală dacă crede că securitatea sa va fi asigurată printr-o escaladare a operațiunilor militare din Gaza", ceea ce nu se va întâmpla decât pentru o vreme.

Adriana Buzoianu



Agenția RADOR - 19.07.2014 11:31