Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Joi, 17 iulie 2014

Procesul de alegere a noilor comisari europeni readuce în centrul atenției presei internaționale problemele Bătrânului Continent. Din Italia, ziarul La Nazione reține că noul președinte al Comisiei Europene își propune drept obiective crearea de noi locuri de muncă, stimularea creșterii economice și a investițiilor și promite continuarea "actualelor negocieri pentru extinderea Uniunii", mai ales pentru Balcanii Occidentali. Sperăm ca social-creștinul Jean-Claude Juncker "să știe să fie la înălțimea angajamentelor sale, a programului pe care l-a anunțat și a necesității ca Europa să depășească această criză, să-și vindece rănile interne și să fie din nou influentă în politica mondială", scrie în editorialul său cotidianul spaniol El Pais.

Editorialul din Le Monde atrage însă atenția că Europa are nevoie de o Comisie restrânsă. "Cu 28 de posturi de comisari, executivul european este un mare bolnav. După cum bine menționează un studiu elaborat de Fundația Robert Schuman, creșterea numărului comisarilor a dus la născocirea unor portofolii cu conținuturi dintre cele mai exotice, ce depășesc domeniile de competență ale Uniunii" - punctează cotidianul parizian. Și conchide: "De aici și impresia de birocrație amețitoare, care generează reglementări mult prea numeroase și câteodată lipsite de sens. Pentru că, din păcate, fiecare comisar se crede obligat să-și justifice existența!", punctează Le Monde.

De altfel, unul din comisarii propuși pentru noul executiv european este deja contestat. Este vorba de candidatul propus de Marea Britanie, care "ar putea fi respins din cauza opiniilor sale eurosceptice", afirmă The Times. Nu este singura problemă a Bruxelles-ului, după cum evidențiază Jens Weidmann de la Banca Centrală Europeană. Citat de New York Times, înaltul funcționar bancar avertizează că este posibilă o nouă izbucnire a crizei datoriilor din zona euro, în cazul în care guvernele nu vor folosi răgazul acordat de BCE pentru a-și reforma economiile. O altă problemă, la fel de spinoasă pentru Bruxelles, vizează Rusia. "Liderii Uniunii ar putea extinde sancțiunile aplicate Moscovei" ca urmare a crizei din Ucraina, citim în EUobserver.

"Moscova s-ar putea confrunta cu reducerea finanțării bancare pentru noile proiecte în sectorul public și cu înghețarea activelor unor noi firme care 'subminează suveranitatea Ucrainei'", detaliază The Guardian. Presa de la Moscova scrie între timp că "Rusia reia activitatea la centrul său de interceptare din Cuba". "Centrul de război electronic de la Lourdes, din apropierea Havanei, va fi pus din nou la dispoziția Moscovei, ca urmare a acordului convenit între cele două țări", relatează publicația rusă Kommersant și adaugă că "Rusia renunțase la acest centru în 2001". Acum însă, continuă articolul din cotidianul moscovit, "autoritățile ruse vor să reactiveze acest centru situat la 250 km de granița americană, care permitea în epoca sovietică interceptarea comunicațiilor radio și telefonice pe o zonă întinsă din teritoriul 'potențialului inamic'".

(Adriana Buzoianu)



Agenția RADOR - 17.07.2014 9:40