Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Miercuri, 16 iulie 2014

Un Orient Mijllociu încă marcat de conflicte și de nesiguranță și o Uniune Europeană în așteptarea noilor conducători - acestea ar fi principalele aspecte care preocupă presa internațională, iar evenimentele din cele două zone acoperă prima pagină a ziarelor.

În privința actualului conflict dintre israelieni și palestinieni, "Egiptul a propus un armistițiu care urma să intre în vigoare marți, la ora 6 GMT", dar, "în timp ce Hamas examina problema, Israelul și-a reluat bombardamentele în Gaza", relatează ziarul egiptean "Al-Ahram". E greu de spus care ar fi realitatea pentru că, citat de același ziar, un oficial al armatei israeliene afirmă că, "după șase ore de atacuri cu rachete asupra Israelului, ne-am reluat operațiunile împotriva militanților Hamas". Iar un purtător de cuvânt din Hamas spune că "liderii organizației încă se mai consultă pe tema armistițiului și nu au luat deocamdată vreo decizie".

Ziarul israelian "Ha'aretz" oferă și el informații contrdictorii: pe de o parte, din ziar aflăm că, "Hamas a declarat că ar fi aflat din presă despre armistițiul propus de egipteni". Iar pe de alta, ministrul israelian de externe, Avigdor Lieberman, este categoric, declarând: "Forțele de Apărare Israeliene trebuie să își încheie operațiunile și să ocupe Fâșia Gaza". Nu departe de Israel, în Afganistan, "un atentat cu bombă sinucigaș s-a soldat cu cel puțin 89 de morți", relatează ziarul american "Los Angeles Times". Ziarul subliniază că "incidentul este unul dintre cele mai grave din ultimele luni". Dar la New York, colegii de la "New York Times" laudă "acordul de compromis la care au ajuns cei doi candidați la președinția afgană cu ajutorul secretarului de stat John Kerry, afrmând că "țara s-a îndepărtat astfel de pericolul unui război civil".

Deși tot "The New York times" recunoaște: "acesta este Afganistanul o țară fragilă și răvășită de război, cu numeroase dispute de ordin etnic, geografic și politic". Acum însă, Uniunea Europeană are alte preocupări. "Jean-Claude Juncker este noul președinte al Comisiei Europene", anunță cotidianul spaniol "ABC". Același ziar precizează că "noul președinte a fost ales cu 422 de voturi pentru și 250 împotrivă". Ziarul britanic "Financial Times" observă că "alegerea în funcție a fostului premier luxemburghez s-a făcut la capătul unei sesiuni parlamentare extrem de futunoase".

Dar tot "Financial Times" anunță un nou scandal gata să izbucnească, întrucât "premierul Letoniei, Algirdas Butkevicius, a anunțat public că va vota împotriva candidatei italiene pentru funcția de coordonator al politicii externe a UE, actualul ministru italian de externe, Federica Mogherini". "Alegerea locțiitorului doamnei Catherine Ashton și cea a vicepreședintelui Comisiei Europene vor avea loc miercuri, parlamentarii trebuind să se gândească și la un locțiitor al belgianului Herman Van Rompuy în funcția de șef al Consiliului European", subliniază ziarul francez "Le Monde". "Federica Mogherini este considerată un bun candidat, dar vreo 10-11 state sunt împotrivă", scrie ziarul italian "Corriere della Sera".

"Cine vrea capul Federicăi Mogherini?", întreabă și revista italiană "Panorama", dar tot ea răspunde: "Plutonul este condus de Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, care au un singur reproș: Federica Mogherini e prea apropiată de Rusia ca să poată conduce diplomația europeană".

(Alexandru Danga)



Agenția RADOR - 16.07.2014 9:36