Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Marti, 15 iulie 2014

În timp ce la Bruxelles începe procesul alegerii noilor comisari europeni, iar în Brazilia ecourile Cupei Mondiale lasă locul altor preocupări, presa internațională continuă să fie atentă la criza din Ucraina. Liderii Uniunii Europene "l-ar putea alege săptămâna aceasta doar pe noul reprezentant al politicii externe comune", opinează EUobserver, cu precizarea că "decizia privind succesorul șefului Consiliului ar putea fi amânată până în toamnă".

Unul dintre candidații la funcția deținută actualmente de Herman van Rompuy ar fi premierul polonez, care potrivit ziarului varșovian Rzeczpospolita beneficiază de susținerea Angelei Merkel. "Noua echipă pentru cea mai importantă instituție a Uniunii Europene" este și tema editorialului publicat de Financial Times. Pentru a întări autoritatea Comisiei, Jean-Claude Juncker "ar face bine să stabilească un număr restrâns de obiective fundamentale pe care să le atingă până în 2019", consideră publicația londoneză. Acestea ar presupune îmbunătățirea securității energetice a UE și reducerea dependenței blocului de importurile de gaze din Rusia și totodată încurajarea creșterii economice la nivelul întregii Uniuni și semnarea unor acorduri de liber schimb cu Statele Unite, China și India - recomandă Financial Times.

Presa franceză alocă spații ample festivităților ocazionate de Ziua Națională a Franței, prilej cu care la Paris a avut loc defilarea tradițională dedicată anul acesta centenarului Primului război mondial, iar președintele Hollande a ținut un discurs. În editorialul intitulat "Hollande în căutarea timpului pierdut", Le Monde scrie că "Niciodată nu a părut François Hollande atât de ferm, atât de sigur pe el, niciodată nu s-a exprimat atât de clar în privința viziunii sale", dar regretă că șeful statului a trebuit să ajungă la jumătatea mandatului pentru "a-și expune curajos programul, care prevede reforme economice în 2014, reforme sociale în 2015 și reforme instituționale în 2016".

Oricum, cotidianul parizian notează că deși "creșterea economică a revenit, aceasta este anemică, deficitele rămân o problemă, iar șomajul constituie o dramă" în Franța. Creșterea economică lasă de dorit nu doar în Franța, ci și în Italia și chiar Germania, după cum citim în Wall Street Journal, care precizează că "exporturile germane par a fi fost afectate de criza din Ucraina". De altfel, conflictul din Ucraina a fost în centrul discuțiilor dintre cancelarul Merkel și președintele Putin, înainte de finala Cupei Mondiale. "Putin și Merkel vor inițierea unor convorbiri directe între Kiev și separatiști", titrează cotidianul belgian Le Soir. Iar ediția pentru Ucraina a ziarului Pravda punctează că "după cum au precizat Putin și Merkel, obiectivul discuțiilor trebuie să fie încetarea focului și restabilirea păcii în estul Ucrainei".

La finalul turneului din Brazilia, presa internațională continuă să publice articole despre Cupa Mondială. Ziarele germane se felicită: "Triumf în Cupa Mondială - Germania l-a meritat", titrează Der Spiegel. Campionatul din Brazilia ar putea fi cel mai bun din toate timpurile, estimează New York Times și laudă organizarea turneului și calitatea meciurilor. Iar The Guardian menționează că după Cupa Mondială, capitala braziliană găzduiește săptămâna aceasta summitul BRICS, care are pe agenda sa dezvoltarea durabilă și o nouă ordine mondială bancară, inclusiv constituirea unei bănci a blocului economiilor emergente, al cărei sediu ar putea fi la Shanghai.

(Adriana Buzoianu)



Agenția RADOR - 15.07.2014 9:35