Într-un comentariu, "New York Times" apreciază că "președintele rus Vladimir Putin ar dori să găsească aliați noi la Kiev cu care să acționeze pentru reînnoirea relațiilor politice și economice între Rusia și Ucraina". Publicația americană mai scrie că "Moscova ar dori și limitarea unor pierderi economice pentru Rusia care ar putea rezulta din acordul de asociere semnat de Ucraina cu Uniunea Europeană".
În Orientul Mijlociu cresc tensiunile, pe măsură ce persistă amenințarea unei invazii a armatei israeliene în Fâșia Gaza. "Israelul a răspuns cu un bombardament sistematic la atacurile cu rachete lansate de Hamas" - titrează "Der Spiegel". Atacurile cu rachete dinspre Gaza spre Israel nu au făcut victime umane în primul rând datorită sistemului de apărare antirachetă numit "Cupola de oțel" - subliniază "Yedioth Ahronoth". "Sirenele au sunat vineri în întreaga țară la intervale regulate, iar rachetele trase dinspre Gaza au căzut în diverse locuri. De zeci de ori 'Cupola de oțel' a doborât în aer rachetele lansate de Hamas spre centrele populate din Israel, unde nu s-au înregistrat victime", relatează ziarul israelian. "The Telegraph" scrie: "Cu toate că "SUA se oferă să medieze pacea între Israel și palestinieni, premierul Benjamin Netanyahu insistă că presiunea scenei internaționale nu va opri Israelul de la atacurile împotriva teoriștilor". "Washington Post" este de părere că, în cazul unei invazii terestre, există două variante pentru armata israeliană: "să intre în Fâșia Gaza, dar să rămână în afara orașelor, sau să ocupe întreg teritoriul".
Revenim în Europa, unde scandalul spionajului SUA în Germania ocupă prima pagină a presei internaționale. Germania a ordonat serviciilor sale de informații să limiteze la strictul necesar colaborarea cu serviciile de informații americane - notează "Bild" și continuă: "După multe ezitări, guvernul de la Berlin a răspuns în sfârșit cu o palmă diplomatică la scandalul privind acțiunile de spionaj ale SUA în Germania". "Până acum ar fi trebuit să îi sune lui Barack Obama clopoțelul de alarmă. Ar trebui să își schimbe rapid stilul, dacă nu vrea să intre în cărțile de istorie ca gropar al prieteniei transatlantice", conchide publicația germană. Ziarul informează că în aceste zile secretarul american de stat, John Kerry, se va întâlni cu ministrul de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, pentru a discuta pe marginea tensiunilor generate de scandalul spionajului. "Decizia noastră de a expulza agenții americani este o decizie corectă, este un pas necesar și o reacție normală după vidul de încredere creat. În opinia mea, era de neevitat o asemenea decizie", a declarat ministrul Frank-Walter Steinmeier citat de "Bild".
O impresionantă manifestare omagială dedicată savantului și omului de cultură Dimitrie Cantemir a avut loc la Academia de Științe din Berlin, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la primirea lui ca membru al Academiei berlineze. Site-ul înaltului forum academic german subliniază că "Dimitrie Cantemir este considerat unul din marii învățați de formație enciclopedică ai timpului său, autor al primei istorii a Imperiului Otoman, personalitate care s-a conturat în istoria spiritualității europene într-un mod unic, drept promotor al unui transfer cultural de la Est spre Vest".
Magda Baciu