Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Joi, 10 iulie 2014

Conflictele mai vechi din Orientul Mijlociu dar și noile puncte fierbinți mai apropiate, din Ucraina, sunt reflectate pe larg în presa internațională. Nu este uitată nici politica europeană și, drept condiment, avem o reiterare a scandalului de spionaj de acum câteva zile dintre Germania și SUA.

În Orientul Mijlociu, Israelul anunță că își va intensifica operațiunile împotriva Hamas ca răspuns la tirurile de rachetă lansate din Fâșia Gaza. "Hamas lansează spre Israel rachete M-302 cu rază lungă de acțiune, capabile să lovească ținta de la 150 de kilometri depărtare", scrie ziarul Haaretz. Situația este urmărită cu îngrijorare de statele din zonă dar și de organizațiile internaționale. Secretarul general al Națiunilor Unite, Ban Ki-moon, "condamnă recentele atacuri cu rachetă dinspre Gaza către Israel", citim pe pagina de internet a Națiunilor Unite. Pe de altă parte, agenția de presă WAFA a Autorității Palestiniene scrie că Iordania condamnă agresiunea militară a Israelului asupra Fâșiei Gaza și solicită Israelului să o oprească imediat.

Rămânând tot în zonă, întoarcem priviria spre Siria vecină unde apar noi informații legate de pericolul armelor chimice. BBC scrie că potrivit unor documente scăpate de la Ministerul britanic de externe, "Marea Britanie a vândut Siriei produse chimice și componente care au fost utilizate la producerea agentului toxic sarin". Violențele continuă și în Irak, unde descoperirea cadavrelor a 53 de bărbați executați alimentează temerile privind escaladarea conflictelor sectare, scrie cotidianul britanic The Telegraph.

Despre confruntări transfrontaliere scrie El Pais, care notează că "Demarcația dintre Siria și Irak este astăzi virtual dispărută, drept consecință a războiului purtat de o organizație sunnită a islamismului extremist, Statul Islamic, împotriva Bagdadului și a Damascului".

Dar nu doar Orientul Mijlociu este un focar de tensiuni. Nici în Ucraina nu se întrevede o soluționare apropiată a conflictului. Evoluțiile din teren dar și schimburile de replici sunt dovadă a tensiunilor care continuă să domine această zonă. "Rusia continuă să destabilizeze situația din estul Ucrainei", afirmă secretarul general NATO într-un interviu pentru "The New York Times". "Este vorba de tactică pură. Putin păstrează deschisă opțiunea de a interveni, dacă este necesar", declară Anders Fogh Rasmussen. Iar ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, avertizează Ucraina să nu lupte pentru reîntoarcerea Crimeii, notează Pravda. "Nu recomand nimănui să atace Crimeea, întrucât noi avem o doctrină a securității naționale, care explică foarte clar ce acțiuni va întreprinde Rusia în cazul unui atac", a subliniat șeful diplomației ruse.

Dacă în estul Europei avem un conflict deschis, în vest mocnesc tensiuni diplomatice în urma unei noi anchete de spionaj. La doar câteva zile după ce un agent secret german a fost acuzat că spionează pentru americani, poliția germană anunță că urmărește un angajat al Ministerului Apărării despre care se crede că furniza informații secrete americanilor. "Dacă se descoperă că încă un german spiona pentru americani, acest lucru ar adânci scandalul trans-atlantic ce a erupt după ce un angajat al Serviciului de Informații din Germania a fost acuzat că s-a oferit voluntar în urmă cu 2 ani să lucreze pentru CIA", scrie The New York Times. Tot din lumea spionajului citim în publicația The Guardian că fostul angajat al agenției americane NSA, Edward Snowden, care a făcut publice documente americane clasificate, încearcă să își prelungească azilul în Rusia. "Fostul angajat NSA a făcut o solicitare autorităților ruse pentru imigrație deoarece permisul de ședere expiră la sfârșitul lui iulie", scrie The Guardian.

Revenind la Germania, citim în cotidianul francez Le Point că "Un neonazist a ajuns în Comisia pentru Libertăți a Parlamentului European". "Politicianul Udo Voigt, în fruntea unui partid de extremă dreapta, a profitat de o reformă a sistemului electoral în Germania și a ajuns să fie ales în Parlamentul European", notează Le Point.

(Florin Matei)



Agenția RADOR - 10.07.2014 9:35