Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Miercuri, 9 iulie 2014

Un Orient Mijlociu din nou pe picior de război și o Europă care încă mai caută să își regăsească liniștea - acestea ar fi zonele fierbinți care, de mai multă vreme de altfel, au rămas în atenția presei internaționale.

"Palestina are o viziune clară în privința păcii", declară președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, citat de ziarul israelian "Ha'aretz". "Au trecut 26 de ani de când Organizația pentru Eliberarea Palestinei a acceptat soluția coexistenței a două state și vrem să credem că vecinii noștri israelieni nu se așteaptă ca palestinienii să trăiască într-un regim de apartheid", mai spune liderul palestinian. "Pacea este singura cale spre securitate", opinează și președintele american Barack Obama în același ziar. Dar din ziarul palestinian "Al-Bawaba" aflăm că "Israelul a continuat să bombardeze Fâșia Gaza" și "îi mobilizează pe rezerviști, dată fiind recenta escaladare a violențelor din regiune. Cotidianul francez "Le Monde" precizează că "Israelul a mobilizat deja 1500 de rezerviști", dar că, "tocmai pentru a-și întări această demonstrație de forță, guvernul israelian a hotărât chemarea sub arme a 40000 de rezerviști". De altfel, titlurile unor articole din diverse ziare nu fac decât să evidențieze imaginea Orientului Mijlociu ca focar de tensiuni.

"America și Iranul tot discută, dar este oare Teheranul hotărât să își sacrifice centrifugele?", se întrebă ziarul britanic "The Telegraph". Iar un alt ziar israelian, "The Jerusalem Post", anunță că "Ayatollahul Ali Khamenei, conducătorul suprem al Iranului, a lansat un apel în sprijinul sporirii capacității de îmbogățire a uraniului". Și nici în Irakul vecin nu este liniște. Ziarul egiptean "Al-Ahram" relatează că "un atentat cu bombă sinucigaș, semnalat la nord de Bagdad, s-a soldat cu opt morți", precizând că, numai în acest an, numărul oamenilor căzuți victimă unor astfel de atentate se ridică la peste 5200".

Dar presa internațională nu neglijează nici politica europeană. Franța se află pe prima pagină a ziarelor din cauza scandalului de corupție în care este implicat fostul său președinte, Nicolas Sarkozy. Ziarul financiar "Les Echos" amintește că "Sarkozy face obiectul unei noi anchete, deocamdată preliminară, pe tema cheltuielilor din campania electorală". Dar un fost oficial de la Palatul Elysée afirmă, în ziarul Le Monde", că "distrugerea lui Sarkozy a devenit o obsesie de stat".

Pe de altă parte însă, într-un alt ziar francez, "Le Parisien", "premierul nu este de acord cu criticile aduse de Sarkozy instituțiilor judiciare" și respinge "berlusconizarea" Franței. Dar Italia nu mai e a lui Berlusconi, deși, după cum spunea șeful Bundesbank în ziarul spaniol "El País", "ea nu poate da lecții". Dar noul premier, Matteo Renzi, e pus pe fapte mari. Din ziarul "La Stampa" aflăm că, prezent la conferința Veneția Digitală, Renzi a spus că "italienii nu trebuie să își mai plângă de milă, ci trebuie să dovedească în fiecare zi că își schimbă fața și interfața". Numai că "nemulțumirea oamenilor față de politicieni este în creștere", opinează săptămânalul german "Der Spiegel", deși într-un interviu din același săptămânal, fostul secretar de stat american, doamna Hillary Clinton, le ia apărarea, afirmând: "Este un statut extrem de stresant, care îmbătrânește. Trebuie să ai pielea tăbăcită".

Alexandru Danga



Agenția RADOR - 9.07.2014 9:11