Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Marti, 8 iulie 2014

Războiul deschis din Irak, diferendul israeliano-palestinian și cel politico-economic dintre Est și Vest, cu evoluțiile din Ucraina sunt temele predilecte ale presei internaționale.

În Irak, "Al-Baghdadi, califul jihadului, le ordonă musulmanilor să i se supună", titrează Le Monde, care constată că, pe teren forțele guvernamentale nu progresează. Iar The Telegraph adaugă: "Jihadiștii au început să implementeze noi instituții și politici de stat în încercarea de a transforma auto-proclamatul califat în realitate". Financial Times este de părere că "Sectarismul din Orientul Mijlociu maschează apetitul pentru putere", iar "Forțele implicate pot reînvia stafiile lui Osama bin Laden și partidului Baas".

Între timp, în Israel o altă grupare teroristă amenință. "Hamas promite să răzbune moartea militanților uciși de raidurile israeliene", notează New York Times, iar Haaretz dedică editorialul implicațiilor crimei asupra tânărului palestinian și opinează: "Ura evreilor față de arabi o dovedește: Israelul trebuie să treacă printr-o revoluție culturală".

Violențele continuă și în Ucraina. "După căderea Slavianskului, conflictul continuă", anunță Le Monde, în timp ce Pravda subliniază că "Majoritatea cetățenilor ruși sunt împotriva introducerii trupelor Moscovei pe teritoriul Ucrainei", iar EU-Observer pune accentul: "Mai multe state europene au impus o interdicție de vânzare a armelor către Rusia". Pe acest fond, ziarul belgrădean Politika observă că " În ultimul timp, relațiile dintre Serbia și Rusia sunt din ce în ce mai strânse" și menționează că: "Partea sârbă va fi asigurată că Rusia nu are nimic împotrivă ca Serbia să fie parte a familiei europene și că este mulțumită de neutralitatea Belgradului în problema ucraineană".

În cazul relațiilor Bulgariei cu Moscova se constată o atitudine mai puțin unitară. Premierul Oreșarski l-a liniștit pe ministrul rus de externe, asigurându-l că UE va admite argumentele Bulgariei privind South Stream, precizează Dnevnik, în timp ce președintele Plevneliev a declarat la întâlnirea cu Lavrov că "Nimeni nu are nevoie de noi linii de demarcație în Europa" și că "În relațiile sale cu Rusia, Bulgaria pornește de la poziția clară a apartenenței sale europene și euroaltantice și dorește construirea unor relații pragmatice, bazate pe deschidere, dialog și interes comun", ține să remarce Trud.

Panorama din Italia se ocupă de "Potențialul economic al Uniunii Euroasiatice" și apreciază că prin construirea unui spațiu comun între Europa și Asia președintele Putin vrea "să pună parțial în discuție monopolul Bruxellesului asupra bătrânului continent și să clarifice că Moscova nu mai intenționează să rămână pe dinafara jocurilor europene". "Însă ne vom afla în fața unei organizații noi care, dacă vrem să fim sinceri, nu are nimic european", consideră ziarul italian.

Tot din sfera economică, Le Figaro punctează un eveniment concret. "Greenpeace blochează situl de prospectare a gazelor de șist al companiei americane Chevron, la Pungești, în estul României, solicitând guvernului de la București să interzică fracturarea hidraulică", informează cotidianul francez și semnalează că "România dispune de rezerve de gaze de șist care ar putea să-i asigure cererea internă timp de peste un secol, conform estimărilor administrației americane pentru informare cu privire la energie".

În final din Russia Today aflăm că Eduard Șevarnadze a încetat din viață. "Fostul președinte al Georgiei și ultimul ministru de externe sovietic a avut un rol important în încheierea războiului rece", precizează gazeta rusă și menționează că președintele Putin a exprimat condoleanțe familiei și poporului georgian, iar New York Times rezumă portretul personalității politice: "Șevarnadze a sprijinit perfecționarea 'noii gândiri', externe și interne, care a transformat și ulterior a condus la destrămarea Uniunii Sovietice. Tot el a condus apoi Georgia natală în zbuciumata perioadă de început ca stat independent", mai scrie ziarul american.

(Iulia Lăpădat)



Agenția RADOR - 8.07.2014 9:31