Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Sâmbătă, 5 iulie 2014

O realitate complexă, evenimente care își continuă parcursul, dar și multe noutăți în toate domeniile - toate le regăsim în presa internațională.

Evenimentul zilei de ieri pentru România, în plan economic, a fost listarea la bursele din București și Londra a companiei Electrica. La Londra tranzacțiile au totalizat 650 de milioane de dolari. Prezent în capitala Marii Britanii, premierul României, Victor Ponta, a declarat pentru postul american de televiziune CNN, cităm: "Noi dorim să arătăm că exemplul României și exemplul Poloniei au fost evenimente încununate de succes în ce privește integrarea în NATO și în UE. Dacă popoarele ucrainean, moldovean și georgian, dacă conducerea lor politică are curajul de a spune "Da" Occidentului, "Da" NATO și "Da" UE, noi ar trebui nu numai să aplaudăm, ci să le ajutăm în ceea ce privește investițiile în infrastructură, investițiile în dezvoltarea instituțiilor democratice și europene".

Continuăm revista presei internaționale. În Ucraina, evenimentele coflictuale continuă. "Ofensiva armatei împotriva separatiștilor din estul Ucrainei se amplifică, în timp ce liderii europeni îi cer lui Putin să "pună capăt jocului" - notează "Le Monde".

Ultimele evenimente din Israel au reținut, de asemenea, atenția presei internaționale. "Le Figaro" subliniază că "premierul Netanyahu a promis că va plăti grupării Hamas pentru uciderea a trei adolescenți israelieni, dar autoritățile nu au găsit încă niciun vinovat până acum". În Ierusalimul de Est au avut loc ieri funeraliile unui tânăr palestinian ucis recent, funeralii marcate de ciocniri între forțele de poliție israeliene și palestineni - scrie "Le Monde".

Dispute și divergențe de opinie și la Bruxelles. La patru zile de la preluarea conducerii rotative a UE, premierul italian, Matteo Renzi, a ripostat la comentariile făcute de președintele băncii centrale germane, Jens Weidmann - relevă "EU Observer". Potrivit ziarului european, premierul italian ar fi declarat că "UE este ca o mătușă bătrână și plictisitoare, care acum îi va spune Romei ce să facă". În replică, oficialul german a punctat că că aceste declarații "demonstrează că Italia nu este deloc serioasă și hotărâtă să renunțe la suveranitatea fiscală. Ziarele din italia au preluat declarațiile pe prima pagină și au afirmat că Italia "a fost admonestată pentru că nu a accelerat suficient reformele", conchide publicația UE.

Evenimentele care au marcat Ziua Independenței SUA au fost comentate pe larg în presa americană. "Focuri de artificii, mâncare și muzică" - scrie "Washington Post", care subliniază că uraganul Arthur a ratat cu puțin ocazia să devină primul uragan din istorie care lovește coastele SUA pe 4 iulie. "New York Times" face o analiză a națiunii americane prin prisma patriotismului afișat sau declarat. "Tinerii americani sunt mai puțin patrioți, dar numai în anumite privințe" - subliniază ziarul american și explică: "Generația tânără din SUA intră în maturitate cu mai puțină dragoste față de simbolurile americane - cum ar fi drapelul național - și consideră că nu e așa de importantă identitatea lor americană. Un procent însemnat de tineri își iubesc însă țara, susțin ideile democrate și sunt optimiști în ce privește viitorul, dar în același timp sunt dezamăgiți și detașați puternic de instituțiile statului, sunt marcați de neîncrederea în autorități și în oameni în general, au tendința de a fi egalitariști, sunt apăsați de datorii și nu se grăbesc deloc să-și întemeieze o familie". "De acum încolo este posibil să vedem un alt fel de patriotism în America" - conchide "The New York Times".

(Magda Baciu)



Agenția RADOR - 5.07.2014 9:29