Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Vineri, 4 iulie 2014

Focare de violență și conflict în Orientul Mijlociu, în timp ce problema ucraineană trenează, iar occidentalii nu reușesc să găsească soluții. Acestea sunt principalele subiecte analizate în presa internațională.

"S-a lansat mașinăria represaliilor în Israel", notează La Libre Belgique referitor la uciderea unui adolescent palestinian. Faptul a declanșat violențe în Ierusalimul de Est și teama dezlănțuirii unei serii de acte de răzbunare pentru cei trei adolescenți israelieni omorâți în Cisiordania. Washington Post anunță "lovituri aeriene israeliene în Fâșia Gaza, după ce tensiunile între israelieni și palestinieni au izbucnit la cel mai înalt nivel din ultimii ani". "Uciderea copiilor și violența îndreptată în mod deliberat împotriva lor sunt crime de neiertat ale căror autori trebuie trași la răspundere", ține să mai citeze cotidianul american dintr-o declarație a UNICEF. În Irak, "Sub dominația organizației jihadiste ISIS, femeile se confruntă din nou cu un coșmar vechi: violență și represiune", semnalează The Guardian, iar The Telegraph menționează că "Arabia Saudită trimite trupe la granița cu Irakul, pe fondul temerilor legate de răspândirea auto-proclamatului Stat islamic".

Discuțiile privind criza ucraineană continuă, în timp ce luptele din estul țării par de neoprit. "Europenii, în căutarea unei soluții pentru încetarea focului în Ucraina", titrează Le Monde și constată: "La finalul întâlnirilor, de data aceasta între miniștrii de externe german, francez, rus și ucrainean, e greu să nu remarcăm că Rusia a reușit să-și joace foarte bine cărțile". La Croix constată că "Europenii, fără să-și fi manifestat față de Kiev în mod explicit nemulțumirea, au observat o tăcere dezaprobatoare după decizia președintelui Poroșenko de a nu prelungi armistițiul unilateral, spre deosebire de americani, care au adoptat o poziție favorabilă în această privință". Între timp, forțele ucrainene desfășoară operațiuni antiteroriste în regiunea Donețk, notează Korrespondent, și precizează că "Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, se opune dezarmării și anihilării grupurilor de separatiști din estul Ucrainei".

"Rusia se răzbună pentru tratatul încheiat de Republica Moldova cu Uniunea Europeană", este de părere EU-Observer și explică: "Moscova a interzis importurile de carne din cea mai săracă țară a Europei, Republica Moldova, în aceeași zi în care aceasta a ratificat tratatul comercial cu Uniunea Europeană". În contextul sancțiunilor, Serbia nu are de gând să se pronunțe împotriva Rusiei, deci nu va sprijini demersul Occidentului, și cere continuarea colaborării în domeniul energiei cu Gazprom", subliniază Rzeczpospolita și accentuează: Sârbii și ungurii se pronunță pentru proiectul South Stream, susținut de Rusia.

Comentariile ocupă spații largi în presa internațională în urma primei reacții a fostului președinte francez după formularea acuzațiilor care i se aduc. "Nu am nimic să-mi reproșez", citează Liberation, "Sarkozy denunță o 'instrumentalizare politică' a justiției, consemnează Le Point, iar Le Figaro observă că "Nicolas Sarkozy s-a apărat energic la scurt timp după inculparea sa".

Nici afacerea încă nedeslușită, din România de data aceasta, care implică familia președintelui Traian Băsescu, nu scapă analiștilor. Financial Times face o remarcă interesantă: "Faptul că legea îi poate ajunge și pe cei din jurul celui mai puternic om al țării reprezintă un factor pozitiv pentru o țară considerată pe vremuri sinonimul corupției". "În privința economiei, treburile merg normal", adaugă ziarul britanic și conchide în schimb: "Se prea poate ca politica românească să fie murdară, dar e rareori plictisitoare".

(Iulia Lăpădat)



Agenția RADOR - 4.07.2014 9:13