Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Joi, 3 iulie 2014

Un Orient Mijlociu în care tensiunile ating din nou cote periculoase și o Europă marcată de această dată de crize politice. Așadar, este vorba despre un peisaj extrem de complex, pe care presa internațională încearcă să îl ilustreze cu o cât mai mare acuitate.

Conflictul israeliano-palestinian se acutizează din cauza recentelor răpiri și asasinate semnalate pe teritoriul Isaelului. "La Ierusalim, a fost descoperit cadavrul unui adolescent palestinian", relatează cotidianul britanic "The Independent". Potrivit aceluiași cotidian, "se presupune că victima a fost răpită și omorâtă miercuri, drept răzbunare pentru moartea celor trei tineri israelieni ale căror funeralii se desfășurau în cursul aceleiași zile". În ziarul israelian "Ha'aretz", președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, afirmă că "Israelul este răspunzător de moartea tânărului, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu cere o anchetă urgentă". După cum era de așteptat, "moartea tânărului a provocat proteste, iar acestea s-au soldat cu ciconiri între palestinieni și poliția israeliană", notează un alt ziar israelian, "Yediot Ahronot", care adaugă totodată că, "în urma incidentelor, poliția a arestat aproape 50 de israelieni".

În Irak, "premierul Nuri al-Maliki a respins pretențiile teritoriale ale kurzilor", dar, pe de altă parte, "și-a exprimat speranța ca, la următoarea sesiune parlamentară, să se ajungă la un acord vizând formarea noului guvern", informează ziarul egiptean "Al-Ahram".

În Europa, criza din Ucraina se acutizează, iar ziarul american "The New York Times" consideră că ea 'a atins o cotă extrem de periculoasă, dar de neevitat, pentru că nici rebelii și nici Rusia nu au luat vreodată în serios tratativele cu Kievul și cu negociatorii occidentali". Iar presa ucraineană abundă în incidente: "Un militar ucrainean a fost ucis, iar alți opt au fost răniți în urma unui atac al teroriștilor", informează ziarul "Ukrainska Pravda". "Teroriștii din Donețk folosesc lansatoare de rachete împotriva avioanelor militare ucrainene", afirmă publicația ucraineană "Korrespondent".

În schimb, la începutul unei noi președinții, Uniunea Europeană este încurajată. "Europa are nevoie de mândrie și curaj", afirma premierul italian Matteo Renzi cu ocazia preluării președinției rotative a Uniunii Europene, după cum amintește ziarul italian "La Stampa". Într-o altă publicație italiană, "Il Sole Venti Quattro Ore", același Renzi este convins că "acum mai mult ca oricând, este nevoie ca Italia să nu mai umble prin Europa ca să ceară sau să revendice ceva, ci aduce un viitor la înălțimea trecutului".

În Franța însă, fostul președinte Nicolas Sarkozy este departe de a fi un triumfalist. Din ziarul "Le Monde" aflăm că, "după ce a stat 15 ore sub arest preventiv, Sarkozy a fost pus oficial sub anchetă pentru trafic de influență, corupție și violarea secretului profesional". Într-un alt ziar francez, "Le Parisien", "apropiații lui Sarkozy se îndoiesc de imparțialitatea judecătorilor", iar ziarul financiar "Les Echos" recunoaște că, "pentru un fost șef de stat, punerea sub anchetă este o măsură spectaculoasă".

(Alexandru Danga)Agenția RADOR - 3.07.2014 9:12