Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Marti, 1 iulie 2014

Războiul civil din Irak continuă, în timp ce Occidentul caută soluții pentru zonele aflate în conflict, dar și pentru redresare economică. Iată subiectele comentate preponderent de presa internațională. "Gruparea jihadistă ISIS declară teritoriile ocupate ca noul stat islamic și 'restaurarea califatului' în Orientul Mijlociu, titrează The Independent; The Telegraph constată o intensificare a luptelor după ce Bagdadul a acceptat sprijin militar din partea Rusiei, iar The Guardian remarcă susținerea de către premierul israelian pentru crearea unui stat kurd independent, ca parte a unei alianțe extinse cu forțele moderate din regiune.

Totuși, SUA au subliniat că Irakul ar trebui să rămână unit în fața grupării ISIS și a jihadiștilor, mai precizează cotidianul britanic. "Trebuie sprijiniți kurzii care dețin o administrație autonomă în Iordania și nordul Irakului, zone care se confruntă cu riscul de a fi atrase în războiul din Siria și Irak", reține și Zaman declarația premierului israelian, Benjamin Netanyahu. Oficialii irakieni au confirmat primirea unui ajutor militar din partea Rusiei, precizează New York Times și apreciază că "Mișcarea Moscovei a fost o mustrare pentru SUA, despre care irakienii cred că au întârziat să trimită avioanele americane, deși în prezent SUA deja le furnizează, mai arată ziarul american.

Informația atacului asupra unei baze NATO în Afganistan în care se aflau oficiali din România face înconjurul lumii, fiind citată de agențiile de presă, iar ziarul afgan Khaama Press consemnează: "Baza Alianței de la Kandahar a fost atacată cu rachete în timpul vizitei premierului român". În Europa, fragilitatea economică este în continuare un pericol. EU-Observer remarcă "Temerile în creștere cu privire la sistemul bancar din Bulgaria, unde președintele Rosen Plevneliev a confirmat că intenționează dizolvarea parlamentului în luna august".

În centrul atenției rămân și discuțiile privind criza ucraineană. "Separatiștii ruși încearcă să-și extindă atacurile și la Harkov, una din cele mai mari regiuni ucrainene după Kiev", semnalează Pravda, iar Korrespondent precizează că "La propunerea Rusiei, Adunarea Parlamentară a OSCE a decis crearea unui grup internațional de contact privind ieșirea Ucrainei din criza politică și economică". Il Messaggero publică un interviu cu Papa Francisc I. Suveranul pontif comentează subiecte sensibile și de actualitate.

"Vocația oricărui politician ar trebui să fie apărarea binelui comun - un concept amplu care include, de exemplu, grija față de viața omului, față de demnitatea sa, iar misiunea politicii rămâne una dintre cele mai înalte forme de caritate", subliniază Papa Francisc și atenționează "că nu ne confruntăm atât de mult cu o epocă a schimbărilor, ci cu o schimbare de epocă, și o schimbare de cultură."

Iulia Lăpădat



Agenția RADOR - 1.07.2014 9:30