Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Vineri, 27 iunie 2014

Actualul Consiliu European de la Bruxelles se anunță unul decisiv pentru viitorul UE. Liderii europeni îl vor vota, probabil, pe Jean-Claude Juncker la cârma Comisiei Europene, în pofida opoziției britanice, crede EUObserver, dar celelalte funcții de conducere vor fi aprobate abia în iulie.

În afară de votul pentru președinția Comisiei, al doilea mare eveniment de la Bruxelles este semnarea acordurilor cu Georgia, Moldova și Ucraina. Liderii europeni discută, de asemenea, și relațiile UE-Rusia, scrie publicația europeană. Semnarea acordurilor de asociere cu UE agită spiritele în rândul separatiștilor pro-ruși în Ucraina și relansează separatismul în Transnistria, atenționează Liberation. Adoptarea oficială de către Republica Moldova a Acordului de asociere și liber schimb cu UE, la 27 iunie, va fi o piatră de hotar notabilă în eforturile de integrare europeană ale țării, dar va fi întâmpinată cu opoziție pe mai multe fronturi, opinează Stratfor și continuă: După semnarea acordului, este puțin probabil ca Moldova să experimenteze o situație similară cu cea a Ucrainei, însă mai mulți factori ar putea destabiliza țara mică, dar strategică, implicată în mai ampla competiție între Rusia și Occident.

Rusia, totuși, va fi atentă să nu acționeze prea agresiv în Moldova, pentru a evita tensiuni agravante cu europenii, în special cu Germania. Rusia, de asemenea, nu are aceeași influență culturală și politică în Moldova, așa cum se întâmplă în estul și sudul Ucrainei. Prin urmare, Moscova va continua să exercite presiuni asupra Moldovei pe frontul economic, canalizând sprijin pentru Transnistria, Găgăuzia și Partidul Comuniștilor, conchide Stratfor. Încheierea Acordului de Asociere dintre UE și Ucraina, Republica Moldova și Georgia poate afecta economia Rusiei, se afirmă într-un comentariu al Ministerului rus de Externe, citat de Itar-Tass. Liderii separatiști și reprezentanți ai guvernului ucrainean au acceptat o nouă rundă de negocieri de pace, anunță The Wall Street Journal.

Din momentul lansării planului de pace în estul Ucrainei, propus de Poroșenko, separatiștii ruși au încălcat acest armistițiu de 59 de ori, atrag atenția oficialii ucraineni, citați de Unian. Potrivit informațiilor, din data de 20 iunie până în prezent, în estul Ucrainei au murit cel puțin 18 militari ucraineni, iar alte zeci au fost răniți, fiind înregistrate 13 cazuri în care s-a tras cu arme automate, scrie Unian. Președintele ucrainean Petro Poroșenko i-a solicitat omologului său rus Vladimir Putin să-și demonstreze dorința de a colabora la planul de pace, notează El Pais. SUA amenință Rusia cu noi sancțiuni, scrie USA Today.

Dar Washingtonul ar trebui să aștepte să vadă în ce direcție se va îndrepta actuala rundă de negocieri, înainte de a începe să adune aliații pentru o nouă serie de sancțiuni, crede Financial Times. Reuniți la Bruxelles, miniștrii de externe din țările NATO au aprobat o serie de măsuri de sprijin pentru întărirea capacității defensive a Ucrainei, informează Stars and Stripes. În afara măsurilor luate pentru întărirea parteneriatului NATO cu Ucraina, Alianța a mai discutat despre viitoarea sa extindere cu Muntenegru și Georgia, la summit-ul din septembrie, din Țara Galilor, menționează ziarul american.

Scandalurile de corupție la nivel înalt din România nu sunt ocolite de presa internațională, care consemnează declarația Parlamentului de la București, în care președintelui țării i se cere să demisioneze, pe fondul anchetării fratelui său. Traian Băsescu își încheie mandatul pe fondul unui scandal de corupție, titrează The Economist, remarcând că politica românească nu duce lipsă de drame și intrigi. Votul din Parlament subliniază ruptura dintre coaliția de guvernământ și președinte, cu patru luni înainte de alegerile prezidențiale, într-o țară clasată de Transparency International pe locul al treilea pentru corupție, între cele 28 de state membre ale UE, după Grecia și Bulgaria, reține Reuters. Totuși, L'Express și Liberation amintesc de un bilanț oficial, care arată că 1.051 persoane au fost condamnate definitiv pentru corupție la nivel înalt în 2013, cu 41% mai mult decât în 2012.

(Cristina Zaharia)



Agenția RADOR - 27.06.2014 9:50