Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Joi, 26 iunie 2014

Criza ucraineană, cu efectele sale asupra politicii energetice europene și recrudescența terorismului în Irak țin în continuare capul de afiș al presei internaționale. "Armistițiul din Ucraina este amenințat, în ciuda gesturilor conciliante ale lui Putin", remarcă Le Monde fragilitatea situației, pe care o confirmă și The Telegraph: "Președintele Poroșenko amenință să anuleze acordul de încetare a focului după atacul rebelilor asupra unui avion militar ucrainean". În acest context, SUA au în vedere o nouă serie de sancțiuni asupra Rusiei, consemnează Financial Times, iar NATO anunță că a decis să nu reia cooperarea militară cu Rusia, întreruptă din cauza anexării Crimeii, relevă Korrespondent și subliniază declarația secretarul general, Anders Fogh Rasmussen: "Rusia a încălcat regulile și a distrus încrederea".

În privința comunității europene, poziționările nu sunt la fel de unitare și de hotărâte. Comisia Europeană schițează planuri pentru stimularea industriilor militare și de apărare ale UE, informează EU-Observer, dar constată și că "Austria scoate covorul roșu pentru Putin", Viena criticând sancțiunile Occidentului la adresa Rusiei și semnând un contract pentru construirea gazoductului rusesc ce ocolește Ucraina, South Stream, în ciuda îngrijorărilor UE. Și Il Sole 24 scrie despre iritarea SUA și a Bruxellesului din cauza gazoductului South Stream și amintește de avertismentele la adresa Bulgariei, și mai nou a Sloveniei, în cazul în care ar da undă verde proiectului pe teritoriul lor. "Numai că ar fi cazul ca după 25 de ani de la prăbușirea Zidului Berlinului și după 10 ani de la cooptarea a opt țări din fostul Pact de la Varșovia să se înțeleagă odată pentru totdeauna că UE este un proiect politic, și nu numai o piață unică", ține să puncteze ziarul italian. Problema energiei preocupă și Chișinăul, care cu ajutorul Bucureștiului deja acționează. Guvernul a aprobat înființarea unei companii pentru gestionarea gazoductului Iași-Ungheni, care va presta serviciile de transport a gazelor pe teritoriul Republicii Moldova", informează Timpul, iar Nezavisimaia Gazeta semnalează că "Republica Moldova începe din august să importe gaze din România". Situația rămâne incertă în Orientul Mijlociu din cauza violențelor din Irak. "Premierul Al-Maliki a exclus formarea unui guvern național de urgență pentru a lupta împotriva insurgenților sunniți", menționează Le Monde.

Între timp, "Trupele americane ajung în Bagdad, unde guvernul recâștigă frontiera cu Siria în lupta cu grupare jihadistă ISIS", notează The Telegraph, iar New York Times avertizează că "Iranul furnizează în secret drone și echipament militar Irakului". The Jerusalem Post înregistrează ecourile vizitei delegației române în Israel și pune accentul pe tema Holocaustului. "La noi nu există antisemitism", citează publicația israeliană din interviul acordat de premierul Victor Ponta, care adaugă că "România își asumă responsabilitatea în privința implicării sale în fenomenul Holocaustului". Primul ministru român s-a mai referit la escaladarea antisemitismului în Europa și a subliniat că forțele populiste au apelat la această atitudine ostilă în scopuri electorale și politice. Din convorbirea cu premierul Ponta, The Jerusalem Post a mai reținut că "România este în continuare adânc implicată în eforturile UE de a găsi o soluție, atât pentru problema iraniană, cât și pentru conflictul israeliano-palestinian".

(Iulia Lăpădat)



Agenția RADOR - 26.06.2014 8:01