Miniștrii europeni de externe au avertizat Rusia că riscă noi sancțiuni dacă nu va sprijini planul de pace pentru Ucraina, consemnează EUObserver. Rusia ar fi propus țărilor baltice gaz mai ieftin, în schimbul ieșirii din NATO, a declarat președintele Lituaniei, Dalia Grybaskauite, într-un interviu pentru săptămânalul german Focus, subliniind că Moscova ar intenționa să acționeze astfel încât țările baltice să devină dependente economic, energetic și politic. NATO nu intenționează să reia cooperarea cu Moscova, scrie Kommersant, adăugând că Alianța va insista pe sprijinul necondiționat al Rusiei "pentru măsurile anunțate de președintele ucrainean Petro Poroșenko, precum și pentru încetarea războiului informativ de pe "frontul ucrainean", la reuniunea de două zile a miniștrilor de externe din țările NATO, de la Bruxelles.
Totodată, NATO va crea un fond special pentru a sprijini potențialul de apărare a Ucrainei, pe termen lung, a anunțat un oficial al Alianței, citat de Interfax. Secretarul american de stat John Kerry s-a deplasat la Bagdad pentru a le cere irakienilor să își depășească diferențele sectare, scrie The New York Times. Oficialii americani susțin că este absolut necesar ca irakienii să formeze rapid un nou guvern și să prezinte un front unit împotriva militanților sunniți din Irak și Siria, care și-au consolidat poziția în nordul și vestul Irakului, adaugă The Washington Times.SUA sunt prinse în hățișul diviziunilor etnice, tribale și sectare din regiune, crede The Wall Street Journal. Au fost evacuate ultimele arme chimice declarate de Damasc, informează Le Monde. Dar acest anunț nu poate suna ca o victorie, când se știe că e vorba numai despre o parte a arsenalului pe care Damascul a acceptat să îl declare comunității internaționale, completează ziarul parizian. Operațiunea este una istorică și fără precedent, crede El Pais, amintind că misiunea a demonstrat buna cooperare internațională între circa 30 de țări, care au contribuit cu fonduri și mijloace de transport, plus sprijin logistic, pentru a evacua armele chimice. Forțele Armate israeliene au anunțat ieri că avioanele lor au atacat o serie de obiective militare din Siria, ca răspuns la atacul de duminică provenit din teritoriul sirian, în timpul căruia un adolescent israelian a fost ucis în zona Înălțimilor Golan, notează Stars and Stripes.
Noua izbucnire de violență s-a adăugat situației tensionate din Israel, pe fondul conflictului israelo-palestinian, opinează ziarul american. Aflat într-o vizită oficială în Irsael, ministrul român de externe, Titus Corlățean, a îndemnat cele două tabere - pe israelieni și palestinieni - să reia tratativele de pace. Într-un interviu acordat ziarului Jerusalem Post, Corlățean a declarat că trebuie găsită o soluționare politică. "România se numără printre primele state membre ale UE care își exprimă o poziție clară. Suntem hotărâți ca, împreună cu prietenii noștri americani și europeni, să sprijinim șansele procesului de pace", a spus ministrul român, citat de Jerusalem Post, care precizează că reuniunea interguvernamentală israeliano-română programată pentru azi, va marca, totodată, împlinirea a 66 de ani de relații neîntrerupte, prietenești, între România și Israel.(Cristina Zaharia)