Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Sâmbătă, 21 iunie 2014

În ciuda eforturilor depuse de actuala conducere de la Kiev, pe frontul ucrainean încă nu e liniște. Premierul estonian a cerut NATO o prezență permanentă în statul baltic, drept răspuns la acțiunile Rusiei în Ucraina, anunță Swissinfo. Alianța vestică și-a triplat numărul de avioane de luptă staționate în statele baltice, ca parte a măsurilor de consolidare a apărării în Europa de Est, în urma anexării Crimeei, scrie Baltimore Sun. Un escadron american staționat în Germania participă în Polonia și statele baltice la o misiune de rotație de trei luni, anunță Stars and Stripes.

Președinții ucrainean și rus, Petro Poroșenko și Vladimir Putin, au avut o convorbire telefonică în cadrul căreia liderul de la Kiev a subliniat pozițiile cheie și calendarul realizării unui plan de pace în partea de est a statului ucrainean, informează Korespondent, de la Kiev. Poroșenko propune un plan de pace în 14 puncte pentru estul Ucrainei, adaugă Ukrainska Pravda. Presa ucraineană scrie că planul de pace al președintelui ucrainean conține, printre altele, puncte referitoare la dezarmare, garantarea unui culoar pentru plecarea mercenarilor ruși și descentraliazarea puterii și protejarea limbii ruse prin intermediul unor amendamente la Constituție. Poroșenko a ordonat forțelor guvernamentale încetarea focului pentru o săptămână și preluarea controlului frontierei, subliniază Kyiv Post.

După mai mult de doi ani de la retragerea trupelor combatante americane din Irak, președintele Barack Obama a anunțat trimiterea a 300 de consilieri militari pentru instruirea forțelor irakiene, ca răspuns la insurgența extremiștilor, notează Stars and Stripes. SUA vor continua să intensifice misiunea de informare, supraveghere și recunoaștere din ultimele zile și s-ar putea angaja în lovituri armate țintite și precise, dacă va fi necesar, precizează USA Today și The Washington Times. Președintele american anunță o iminentă misiune a secretarului său de stat, John Kerry, care va pleca săptămâna viitoare în Orientul Mijlociu, dar și în Europa, pentru o serie de întâlniri, anunță Il Giornale. Obiectivul este de a pune la punct împreună cu aliații moderați din regiune acea strategie comună împotriva terorismului care ar trebui să ducă la soluționarea dramaticei crize din Irak, precizează ziarul italian. Criza din Irak confruntă securitatea națională a SUA, ca și securitatea statelor din Golf bogate în petrol, cu cea mai gravă amenințare în mai bine de un deceniu, opinează Middle East Online. Cel mai influent cleric șiit din Irak a cerut demisia premierului Nouri al-Maliki, scrie Wall Street Journal. Însă visul jihadist poate deveni realitate, dacă SUA îl vor susține pe Maliki, avertizează Financial Times. Confruntările din Irak au un impact limitat asupra cursului petrolului, observă Le Monde. Ofensiva jihadistă nu pune cursul într-un pericol major, zăcămintele, ca și infrastructura petrolieră, fiind situate în principal în nord, în Kurdistanul irakian și în jurul orașului Kirkuk, și în sudul șiit, la Basra, în afara ariei de acțiune a teroriștilor, care controlează mai ales centrul și unele zone din nord, în afară de Kurdistan, precizează ziarul francez. Planul de creare a unui califat islamic sunnit amenință cu dezintegrarea Orientului Mijlociu, fragmentarea actualelor frontiere și consolidarea Iranului teocratic șiit ca mare putere regională, fiind un pericol de incendiu pentru "benzinăria" mondială din Golful Persic, și amenințând SUA și Europa deopotrivă, conchide metaforic El Pais.

Totodată, în Orientul Mijlociu se proferează noi amenințări cu o a treia intifadă. Trupele israeliene au ucis un băiat palestinian și au rănit mai mulți adulți, în campania lor de ripostă față de dispariția unor adolescenți israelieni, în Cisiordania, pusă de statul evreu pe seama Hamas, relatează The New York Times. În ciuda furiei declanșate de raidurile armatei israeliene, președintele palestinian, Mahmoud Abbas, nu va permite începerea unei noi intifade, a asigurat ministrul palestinian de externe, scrie Jerusalem Post. Răpirile din Cisiordania expun fisurile de securitate ale statului evreu, crede Haaretz.

(Cristina Zaharia)Agenția RADOR - 21.06.2014 9:05