Revista presei internaționale
RSS Revista presei internaționale

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE - Vineri, 20 iunie 2014

Într-o lume tot mai interconectată, criza irakiană din Orientul Mijlociu, care se adâncește, creează îngrijorare în lipsa găsirii soluțiilor.

"SUA dau de înțeles că premierul irakian Maliki ar trebui să plece", titrează Wall Street Journal. "Casa Albă este convinsă că liderul șiit este incapabil să asigure reconcilierea cu minoritatea sunnită a țării și să stabilieze fragilul peisaj politic", continuă ziarul american și ține să amintească faptul că: "Administrația Obama a avertizat ani în șir guvernul predominant șiit al premierului Maliki, cerându-i să se arate mai deschis și mai puțin dur față de minoritatea sunnită, altfel riscând să o nemulțumească și mai mult". Între timp, "Iranul a anunțat că nu va ezita să apere locurile sfinte șiite din Irak, pe care le amenință gruparea ISIS. În schimb, Arabia Saudită s-a opus unei intervenții externe", menționează Zaman de la Istanbul și adaugă: "Conflictele dintre sunniți și șiiți riscă să se transforme în Irak într-un război interconfesional care poate să afecteze întreaga zonă". Același cotidian reține din interviul cu secretarul general NATO, aflat la Ankara, declarația lui Andres Fogh Rasmussen: "Nu vom ezita să apărăm Turcia aliată". "Marea Britanie și SUA nu trebuie să se amestece în Irak", avertizează Arabia Saudită prin ambasadorul său la Londra, citat de The Telegraph, în timp ce Le Figaro remarcă: "Obama sub presiune" și subliniază că Bagdadul a cerut în mod oficial SUA să acționeze militar. Le Monde comentează ceea ce numește "retragerea precipitată a americanilor din Orientul Mijlociu". "Prioritățile președintelui american se distanțează de mizele internaționale, fiind concentrat în special pe problemele interne", este de părere cotidianul francez și mai face o remarcă interesantă: "Războiul organizației islamiste ISIS împotriva Iranului nu preocupă nici Franța, nici Occidentul". New York Times scrie despre "Diplomația forței" și opinează tranșant: "Dacă există o regulă în relațiile internaționale pe care adminstrația Obama a uitat-o sau nici măcar nu a apucat să o învețe, aceea este că înțelegerile negociate reflectă balanțele puterii. Principalul mijloc prin care asemenea balanțe pot fi înclinate este forța".

De o altă zonă în care se acționează balanțele puterilor se ocupă The Guardian, care semnalează: "Ucraina nu trebuie uitată, în timp ce privirea lumii este ațintită asupra Irakului". "Acum prioritatea președintelui Putin ar trebui să fie limitarea daunelor. El a luat Crimeea și și-a consolidat imaginea naționalistă acasă, ceea ce, aparent, nu l-au făcut să-și piardă vreun prieten în Asia", mai apreciază The Guardian. Între timp, "Rusia a decis să nu-și retragă trupele de la granița cu Ucraina", informează Pravda, care mai precizeză că "Administrația de la Kremlin consideră drept genocid evenimentele din estul Ucrainei". În contextul crizei ucrainene, Le Monde face o analiză interesantă a vizitei vicepreședintelui american, Joe Biden, la București și trage concluzia: "SUA își rafinează strategia în Europa de Est".

În Europa de Vest un alt fel de eveniment a atras atenția jurnaliștilor din presa internațională. Felipe al VI-lea, regele unei "monarhii reînnointe pentru vremuri noi", notează ABC, care consemnează "o ceremonie istorică de proclamare în cadrul Congresului Deputaților". "Noul rege și-a exprimat solidaritatea cu poporul spaniol, care se se luptă să facă față unei lungi crize economice", subliniază New York Times, iar Financial Times menționează: "Regele Felipe a făcut o serie de referiri la tensiunile politice dintre Spania și regiunea Catalonia și a insistat că el va susține unitatea Spaniei, dar a încercat să arate înțelegere față de cererile catalane pentru autonomie culturală și lingvistică". "Unitate nu înseamnă uniformitate. În această Spanie, unită și diversă, bazată pe egalitatea tuturor spaniolilor, pe solidaritate și pe respectul pentru lege, este loc pentru noi toți", a mai spus noul rege al Spaniei, reține Financial Times.

(Iulia Lăpădat)



Agenția RADOR - 20.06.2014 11:48